Izgalom

2024.07.05. 11:20

Megtaláltuk a legérdekesebb nyári diákmunkát

Igazán különleges és izgalmas vakációja lehet annak a fiatalnak, aki a tatai vármúzeumba jelentkezik nyári munkára. Indiana Jones nyomdokaiba lépve a törökkori vár feltárásában segédkezhet a diákmunka ideje alatt.

Kemma.hu

Négy fiatal ás és lapátol lelkesen a Tatai-vár melletti területen. Mindegyikük a Kuny Domokos Múzeumot választotta nyári munkája helyszínéül. Ráadásul nem restelltek lapátot és csákányt ragadni, hogy valami különleges dolognak lehessenek a részei idén a diákmunka alatt. 

Igazán különleges és izgalmas nyara lehet annak a fiatalnak, aki a tatai vármúzeumba jelentkezik nyári munkára. Indiana Jones nyomdokaiba lépve a diákmunka alatt a törökkori vár feltárásában segédkezhet.
A négy fiatal a Tatai-vár ásatásán tölti a nyári diákmunka egy hónapját
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

A Tatai vár múzeuma sokfajta diákmunka lehetőséget biztosít a nyáron. Van aki az adatgyűjtésben, vagy a leltározásban segíthet. Ők főleg a hűvös irodákban, vagy a vármúzeum falain belül kapnak elfoglaltságot. Azonban vannak, akik azt vállalták, hogy a nyári napsütésben, fizikai munkát végezve segítsék a múzeum munkáját. 

Diákmunka az ásatáson 

Egy generáció nőtt fel Indiana Jones kalandjain, a mozivászonra visszatérő régészprofesszor pedig most újból felkeltette a fiatalok kalandvágyát is. Talán ennek hatására is jelentkezett nyári munkára négy diák a tatai vármúzeum ásatására. Giber Mihály, a Kuny Domokos Múzeum ásatásvezetője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy a fiatalok júliusban és augusztusban segítenek a tavaly elkezdett feltárásoknál. A diákok első nap megkapták a szükséges eligazításokat, illetve megismerkedtek az ásatással és a rájuk váró feladatokkal. Majd szerszámokat ragadva indultak neki a munkának. 

– A diákok a tó felőli sétánynál feltárt kutatóárokban előkerült fal folytatását keresik. Ez a középkori vizesárok külső oldalán található kőfal, ami a tavalyi feltárás alapján úgy tűnik, hogy a 16. század második felében épült boltozatos építmény egyik falát alkotta. A mostani feltárásnak az a célja, hogy a tavaly feltárt kutatóárkot kibővítve minél hosszabb szakaszon láthatóvá váljon a fal. A munkát megkönnyíti, hogy tavaly a rétegeket már beazonosítottuk, így azok mentén haladhat most tovább a munka – magyarázta a régész, aki azt is elárulta, hogy tavaly főleg kályhacserepek és kisebb csontok kerültek elő az ásatás közben a földből, de idén a diákok is találtak már kisebb cseréptöredékeket. 

– A tanulók most még a legfelső réteget bontják, de már ebből is jelentős leletanyag került elő, mint kerámiatöredékek és állatcsontok. A diákok a feltáró munka fizikai részét végzik jelenleg, de majd a falak feltáró munkájában, illetve tisztításában is tudnak segíteni – tette hozzá az ásatásvezető, aki még augusztusra várja a gyerekek jelentkezését.    

Érdekes munka

A diákok egy hónapos munkára jelentkeztek, összesen 45-en fognak dolgozni a két hónap alatt a vármúzeumnál. A húsz éves egyetemista Regina is az ásatáson dolgozik júliusban. Elárulta, hogy mindig is érdekesnek tartotta az ásatásokat, a televízióban is szívesen nézte a régészetről szóló filmeket, műsorokat. A fiatal lány a kertben is szívesen segít otthon, így arra gondolt, hogy idén összekötve a kettőt a múzeum feltárásán ragad lapátot. Regina azt is elárulta, hogy már talált kisebb cserépdarabot, amit közösen beszéltek meg, hogy mi lehetett, majd csomagolták el. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában