Magyar film

2024.05.04. 16:59

Időutazós történelmet írt a tatai gróf

Gróf Esterházy Ferenc a magyar filmtörténet első időutazásos fantasztikus filmjében is feltűnt.

Kemma.hu

Egy igazi különlegességgel jelentkezett a hétvégére a Tatai Szabadtéri Játékok. A videót Michl József, Tata polgármestere is megosztotta Facebook-oldalán, amelyben gróf Esterházy Ferencről derül ki egy nem mindennapi érdekesség.

Esterházy Ferenc
Te felismered gróf Esterházy Ferencet?
Forrás: Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum

Mint azt a bejegyzésben olvasható, azt sokan tudják, hogy a Tatai Szabadtéri Játékok megteremtője, gróf Esterházy Ferenc a művészetek, főként a zene és a színház nagy rajongója volt. De vajon azt hányan tudják róla, hogy filmben is szerepelt?

Méghozzá a magyar filmtörténet első időutazásos fantasztikus némafilmjében, az 1914-ben készült A 300 éves emberben tűnt fel. Az alkotás az évtizedek során sajnos elveszett, de most a fotókból sikerült rekonstruálni, és így újra életre kelhetett a Nemzeti Filmintézetnek hála. Esterházy Ferenc a történetben egy konflis (más néven fiáker, egylovas fogatú, könnyű bérkocsi) kocsist alakított.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában