Történelem

2023.09.20. 19:13

Dr. Kásler Miklós beszélt arról Tatán, mi volt egy jó király ismérve

A Honvéd Bajtársi Klub szervezésében a Piarista Rendházban a „Nagy magyar királyok a XV. században” címmel tartott előadás Pr. Dr. Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet igazgatója.

Kemma.hu

Dr. Kásler Miklós előadásában a magyar királyokról beszélt

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Nem maradt szék üresen a Piarista rendház dísztermében szerda délután. Sokan voltak kíváncsiak Pr. Dr. Kásler Miklós a Magyarságkutató Intézet igazgatójának előadására.

Molnár László, a Bajtársi Kör alelnöke köszöntötte a résztvevőket, illetve az igazgató urat. Elárulta, hogy hamarosan aláírnak egy megállapodást, ami szerint az intézet munkatársai minden évben tartanak majd történelmi előadásokat a Honvéd Bajtársi Klub szervezésében. Mint mondta, a professzor úr az ő kérésére látogatott Tatára, hogy előadást tartson a választott témában. 

Mint mondta: Tata a középkorban egy mocsaras terület volt, aminek a közepén volt egy szikla, amire Zsigmond király épített egy várat. A várat több okirat is megemlíti, Tata ezzel felkerült Európa térképére. Erről az időszakról szerettek volna többet megtudni. Megemlítette, hogy a professzor úrral gyerekkori kapcsolat köti össze, illetve a történelem iránti szeretetük. Elárulta, hogy közösen indultak egy történelem versenyen, amit a Kásler úr megnyert, így tovább jutott a döntőbe, amit a televízió is közvetített. 

Dr. Kásler Miklós a Magyarságkutató Intézet igazgatója is köszöntötte a résztvevőket, illetve régi barátját.
– A felkérés úgy szólt, hogy egy órában beszéljek a XV. század nagy magyar királyairól, Molnár László ebből húsz percet beszélt – mondta mosolyogva a professzor, akit tapssal köszöntöttek a hallgatók.

Kásler professzor azzal kezdte előadását, hogy milyennek is kellett lennie egy jó királynak.
– Elsősorban karizmatikusnak kellett lennie, illetve biztosítania kellett a szuverenitást, ami a magyar nemzet legjellemzőbb törekvése volt. De fontos volt a tekintély megalapozása is, ami biztosította, hogy a körülöttük élő népek is elfogadják a hatalmát - kezdte előadását Kásler. Mint mondta: a magyar királyeszme töretlen volt az Anjou-házból származó Nagy Lajos haláláig. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában