2018.10.07. 19:59
Mautner Zsófia elárulta, hogyan lenne sokkal szerethetőbb a menzakaja
Tizenhárom éve indította el gasztroblogját Mautner Zsófia főzőnő, aki nemrégiben járt a tatai könyvtárban. A hölgy diplomata állását hagyta ott a főzés kedvéért, de döntését azóta sem bánja, hiszen a két szakmában több a közös pont, mint első látásra tűnik...
Fotó: Dallos István/24 Óra
– Diplomataként kezdte pályafutását az Európai Unióban. Mi indította arra, hogy a gasztronómiának szentelje az életét?
– Még Brüsszelben dolgoztam, amikor elindítottam a gasztroblogot. Tizenhárom éve történt. Akkor hobbinak tekintettem, nem voltak ezzel kapcsolatos ambícióim. Végül 2009-ben hagytam ott a munkahelyemet, azóta csak ezzel foglalkozom. A döntést egy másodpercre sem bántam meg, fantasztikus emberekkel dolgozhattam együtt, szép feladatok találtak meg. A diplomáciában és a gasztronómiában az első látszat ellenére sok közös pont van. Olyan projekteket találtam ki, amelyek hasonlítottak ahhoz a területhez, amellyel foglalkoztam. Civil szervezetekkel, kulturális intézményekkel dolgoztam, jól összekapcsolódott a kettő.
– Főzőnőként definiálja magát. Honnan jött ez a szócska?
– Azért találtam ki, mert mindig gasztrobloggerként mutattak be, ami egyébként igaz, de amit csinálok, az ennél jóval több. A tevékenységem nyolcvan százaléka másból áll. Ebben a „címkében” benne van a főzés fizikai része: a vásárlás, cipelés, szeletelés, amely kőkemény fizikai meló. Jelenti a „női részt” is, ami szintén sokat jelent nekem. Minden benne van, amivel azonosulni tudok.
– Egyre több fiatal próbálja ki magát gasztrobloggerként. Mit tanácsolna nekik?
– Mindig elmondom: ez nem egy szakma. Semmiképpen nem ajánlom, hogy valaki hivatásként tekintsen rá, nem lehet belőle megélni. Jó kiugrási lehetőség lehet, bár manapság már nehezebb, annyian foglalkoznak ezzel. Sokat változott maga a műfaj is, népszerűek a vloggerek, akik videótartalmakat gyártanak. Egy blog segítségével az ember megtalálhatja a saját hangját, eldöntheti, szenvedélyesen érdekli-e a gasztronómia. Kiegészítő szerepe van, nem hivatás. Mindenkinek azt tudom tanácsolni, tanuljon ki egy szakmát és mellette vezessen blogot.
Máig népszerű a Chili & Vanília
Mautner Zsófia Budapesten született. Hat nyelven beszél. 2009-ben feladta brüsszeli diplomata állását és szakácsnak tanult. Még abban az évben szakácskönyve jelent meg hetvenöt recepttel, Chili & Vanília címen. 2011-ben Gyere velem főzni! – Slambuctól bambuszig címen jelent meg a második szakácskönyve. 2013-ban pedig a harmadik Főzőiskola – Alapfok címen. 2012-ben a Frankfurti Nemzetközi Könyvvásáron főzőshow-t tartott, az RTL Klub Reggeli című műsorában is szerepelt. Blogja, a Chili & Vanília Magyarország egyik legismertebb ilyen jellegű honlapja. Következő könyve decemberben jelenik majd meg.
– Mára már menő, ha valaki jól főz, és nem csak a hölgyek körében...
– Divatos lett a pasik körében is a főzés. Azt hiszem, ennek az lehet az oka, hogy valamilyen szinten mindenkit érint. Mindenki eszik és egyáltalán nem mindegy, hogy mit. A főzés hozzáférhető „luxus”, a hétköznapok öröme. Ez alatt nem a drága alapanyagokat, például a kaviárt értem, hanem azt, milyen minőségű ételeket fogyasztunk. A médiában szintén divatos a gasztronómia, mert mindig emberi történetek vannak mögötte: hagyomány, kultúra rejlik a hátterében. Éjjel-nappal főzőműsorokat nézünk, ettől állandó beszédtémává válik, ami mindenkit érdekel. Megtetszenek új receptek, vacsoraprogramokat, házi mesterséf bajnokságokat szerveznek.
– Van példaképe?
– Sok összetevő befolyásolja a főzésemet: alapanyagok, színek, utazások. A nagyszüleim hagyták rám a főzés szeretetét. Hogy egy ikont is említsek: Yotam Ottolenghit mondom. Hazánkban kevésbé ismert név, a nemzetközi gasztronómiában annál inkább. Ő egy Londonban élő, izraeli származású séf, aki főleg zöldségekkel dolgozik. Nagy hatással van rám, amit „művel” a fűszerekkel, zöldségekkel. Színes és buja főételeket készít hús nélkül. Nem vagyok vegetáriánus, de nagyon tetszik ez az újfajta hozzáállás a zöldségekhez.
– Mit gondol a vegán életmódról?
– A virágozzék minden virág filozófia híve vagyok. Mindenki egyen, főzzön azt, próbálja ki azt az irányzatot, ami neki tetszik, érdekli, jólesik. A szervezet úgysem hazudik soha, okosan megmondja mindenkinek, mi a jó neki és mi nem. Sok mindenben tetszik a vegánság. Manapság már egyáltalán nem jelenti azt, hogy szóját, szejtánt és tofut kell ennünk és abból pörköltet gyártanunk. Jó barátom, Steiner Kristóf vegán receptjei is fantasztikusak, lakomákat lehet ezek alapján készíteni. Izgalmas, inspiráló irányzat, kifejezetten tetszenek a desszertjei is. Az egészséges, jó arányt kell megtalálni.
– Hogyan lehetne kedveltebb a gyerekek körében az iskolai menza?
– Nehéz megmondani, ez a szó szoros értelmében nagy falat. Ez nemcsak az ételről, hanem egy egész intézményrendszerről szól. Ott vannak a problémák, de ennek orvoslása nem az én hatásköröm. Alapvetően abban hiszek, hogy a menza világában is a zöldségekről kéne szólnia az étkezésnek. Ezzel majdnem minden megoldódna. Sok zöldség, kevés hús, színek és változatosság.
– Van kedvenc étele, receptje?
– Mindig más. Függ a hangulatomtól, az évszaktól, aktuális utazástól. A kedvenceim jellemzően a főzelékek, amelyek itthon még mindig egy kicsit mumusnak számítanak.
Zsűritag lesz
A TV2 új sorozatában, a MasterChef Juniorban néhány nap múlva láthatjuk legközelebb képernyőn Mautner Zsófiát, ahol zsűritagként szerepel majd. A külföldön már népszerűvé vált műsorba hét és tizennégy év közötti gyerekek jelentkezhettek, akiknek lehetőségük van bemutatni, mire képesek egyedül a konyhában.