Barangoltak

2 órája

Nosztalgiaveszélyes kocsmatúra morálisan aggályos italokkal +videó

Zenei élményekhez fűződő időutazást szervezett szombat délutánra a Vértes Agorája. A Barangolónap nosztalgiaveszélyesnek minősített kocsmatúrája azokat a legendás tatabányai kocsmákat kereste fel, amelyek az 1980-as és 1990-es években koncerthelyszínként is szolgáltak.

Baranyai Mihály

Nosztalgiaveszélyes Kocsmatúrát szervezett a Vértes Agorája, s amint arról már beszámoltunk, nem ez volt az első ilyen eset. Szeptember 28-án, szombaton a Barangolónap részeként az 1980-as és az 1990-es évekbe utaztak vissza a résztvevők az Agorától induló autóbusszal. Az időutazók szépen megtöltötték a különjáratot. A program állomáshelyei a Tatabányán még működő, hajdani legendás koncerthelyszínek voltak: a Puskin Művelődési Ház, a VADPub – vagyis a régi Vadorzó –, a felsőgallai Kakukk kocsma, s végül maga az Agora, mint a Közművház utódja.

Megtelt a busz a Kocsmatúrára indulókkal, akik a nosztalgia reményében útra keltek. Reményük valóra vált.
Megtelt a busz a Kocsmatúrára indulókkal, akik a nosztalgia reményében útra keltek. Reményük valóra vált
Fotó: B. M. / Forrás:  24 Óra

Fatuska Máté, a Barangolónap szervezője elmondta, hogy a Kocsmatúra ötlete a Tatabányai Múzeum munkatársaitól származik, ők maguk – Cseh Julianna és Kiss Vendel – tartották az egyes állomásokon az érdekes helytörténeti előadásokat, az elhangzottakat pedig vetítés egészítette ki Raáb Zoltán fotográfus ötszáz képből álló válogatásából.

Az Agora honlapján a szervezők úgyszólván a múltidézés kellékeként írták, hogy

a már elfeledett, morálisan kifogásolható italok fogyasztására is lesz lehetőség.

Nosztalgiaúton a kocsmákba 

Cseh Julianna bevezetőjében elhangzott, hogy régen a kocsma nem okvetlenül a leittasodás helyszíne volt, hanem sokkal inkább a közösségi életé. A kocsmák közösségi terek voltak, amelyek összehozták az embereket, és ahol barátságok szövődtek. Amit ott nem lehetett elintézni, annak némi túlzással nem is volt értelme. Ha új munkaerő kellett, ha segítségre volt szükség, ha bármi fontosat meg kellett beszélni, akkor az első út a kocsmába vezetett. 

A nosztalgia nem rokonértelmű a kocsmával, de Cseh Julianna előadása rávilágított a kocsma proszociális rendeltetésére
A nosztalgia nem rokonértelmű a kocsmával, de Cseh Julianna előadása rávilágított a kocsma proszociális rendeltetésére
Fotó: B. M. / Forrás:  24 Óra

Zuber Éva, a Puskin Művelődési Ház vezetője elmondta, hogy 1970-től működik az intézmény a jelenlegi helyén. Korábban itt mindig étterem, kocsma vagy fogadó állt. A középkorban fontos váltóállomás volt ezen a helyen, ahol a fáradt lovakat pihentekre cserélték. Az intézmény vezetője arról is mesélt, hogy a Puskin az 1970-es évektől rendszeresen adott otthont rockkoncerteknek, de mára megszelídült.

A régen óriási népszerűségnek örvendő Vadorzó diszkó helyén, amely az Árpád Hotel alagsorában található, az Üstökös Rock Band, s a vendégük, a szájharmonikás Fórizs Balázs idézte a letűnt évtizedek zenei hangulatát.

Ami régen Vadorzó diszkó volt, ma már sokakban nosztalgia tárgya
Ami régen Vadorzó diszkó volt, ma már sokakban nosztalgia tárgya
Fotó: B. M. / Forrás:  24 Óra

Tatabánya legrégebbi kocsmája a Kakukk

Felsőgallán, a Bulcsú utca sarkán található a Kakukk kocsma, ahol 2010-ig tartottak zenés rendezvényeket. Kiss Vendel előadása rávilágított, hogy ez Tatabánya legrégebbi kocsmája. 1938-ban a Deckert család nyitotta meg, majd az 1950-es években államosították, s így a Kristály Vendéglátó Vállalat egysége lett.

1988-ban a Kovács család vásárolta meg a kocsmát – s amint azt Zsidek Ferenc, annak üzemeltetője lapunknak elmondta –, ekkor vették azt az 1912-ben gyártott biliárdasztalt, amely a hajdani bányatiszti kaszinóé volt.

Az Agorából startoltak, a Közművházba érkeztek

1985-ben nyitotta meg kapuit a Közművelődés Háza, vagy röviden a Közművház, amely egy többéves átépítés után, 2012-től a Vértes Agorája néven tölti be kulturális küldetését. Annak idején nagy sikerrel lépett fel itt például az R-Go, Deák Bill Gyula, vagy éppen a Republic.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában