Himalája, tisztán

2 órája

„Minek ment oda” – Suhajda Szilárddal indít a Spektrum új sorozata

Új sorozatot indít a Spektrum. A 6 epizód azt mutatja be, hogy Suhajda Szilárd, és a többi helymászó minek ment oda: minek vágtak neki oxigénpalack nélkül a nyolcezres csúcsoknak. Hárman közülük ma is élnek, hárman azonban sosem tértek haza a hegyről.

Kemma.hu

Suhajda Szilárd élettörténetével és 2023-as tragédiájával debütál a Spektrum vadiúj sorozata, a Minek ment oda. A kendőzetlenül bekérdező cím mögött a készítők arra keresik a választ, mi motiválja a hegymászókat, hogy oxigénpalack nélkül vágjanak neki a nyolcezres csúcsoknak. 

Suhajda Szilárd
Suhajda Szilárd 2023. májusában vesztette életét a Himalájában
Forrás: Suhajda Szilárd/Facebook

Minek ment oda

A sorozat címe bizonyosan az a kérdés, ami sokakban megfogalmazódik, ám senki nem meri így, ebben a formában feltenni. Az október 6-án elstartoló sorozat 6 epizódjában ismert magyar hegymászók személyes történetei tárulnak majd a nézők elé. Közülük három alpinista ma is él, hárman azonban olyan legendák, akik végül nem tértek vissza a hegyről.

Suhajda Szilárd tragédiája

A békéscsabai származású, de Esztergom városához is erősen kötődő Suhajda Szilárd 2023-ben vesztette életét a Himalájában. Nem csak a magyar hegymászósport, de az egész ország megrendült, amikor május 25-én Szilárdnak nyoma veszett a Mount Everesten. Az aggodalomtól terhes órákból napok lettek, majd végleg szertefoszlott a remény, hogy a volt esztergomi főiskolás még életben lehet a könyörtelen körülmények között. Felkutatásával május 27-én hagyott fel a legjobb hegyi vezetőkből összeállított keresőcsapat, akik többszöri próbálkozás ellenére sem találták meg a magyar expedíciós hegymászó testét. Ott van azóta is, és már örökre a magasban marad.

Suhajda Szilárd utolsó mászásán egyedül és tisztán, azaz oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül szerette volna meghódítani a Föld legmagasabb csúcsát, a 8848 méteres Mount Everestet. Hogy mi motiválta arra, hogy szerető családjától távol, a világ egyik legveszélyesebb hegyén tegye kockára az életét, arra keresi a választ a Spektrum új dokumentumfilm-sorozata, amelyből nem csak a legelszántabb és talán legfanatikusabb mászók belső világa tárul elénk, de az expedíciós hegymászók hozzátartozóinak és barátainak hozzáállását is megismerhetjük.

Suhajda Szilárd utolsó expedíciójáról folyamatosan tájékoztatott a Kemma.hu

A Minek ment oda hat epizódja drámai, megrázó és szívmelengető pillanatokat is ígér. Az egyes részek főszereplői a hazai expedíciós hegymászás meghatározó alakjai: Ács Zoltán, Erőss Zsolt, Klein Dávid, Nedeczky Júlia, Suhajda Szilárd és Várkonyi László lesznek.

A látványvilágában is nagyszabású sorozatot 7 országban 25 helyszínen forgatták Marokkótól Pakisztánon át az olyan közeli hegyekig, mint az osztrák Alpok vagy a szlovák Magas Tátra. A hat főszereplőről szóló epizódokban összesen 51 szakértő, hegymászó, családtag szólal meg.  A címben felvetett kérdésre a válasz megtalálásában Géczy Dávid rendező segítségére voltak az elhunyt sportolók családtagjaitól kapott felvételek, kép- és hanganyagok, naplórészletek is.

Minek ment oda, premier a Spektrumon: október 06., vasárnap 21.00 óra.
Ismétlés: október 10., csütörtök 22.00 óra. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában