Kísérletek

12 órája

Kutatók éjszakája Esztergomban, Tatán és Tatabányán

Az Európai Bizottság által népszerűsített rendezvénysorozatra hívjuk fel a figyelmet. Komárom-Esztergom vármegye három városában is lesznek rendezvények a Kutatók éjszakája keretében.

Kemma.hu

Európa-szerte népszerű a Kutatók éjszakája elnevezésű ingyenes rendezvénysorozat, amely a tudományt és a kutatói életpályát népszerűsíti. Idén szeptember utolsó hétvégéjén, 27-én pénteken és 28-án szombaton lehet bepillantani a különböző tudományterületek világába. A magyarországi programszervezők listáján kétszáznál is több intézmény található.

Komárom-Esztergom vármegye három városában is lesznek rendezvények a Kutatók Éjszakája keretében - a kép illusztráció
Komárom-Esztergom vármegye három városában is lesznek rendezvények a Kutatók éjszakája keretében - a kép illusztráció
Fotó: Pesthy Márton / Forrás: Mediaworks

Szórakoztató kísérleteken, előadásokon, laborbejárásokon és játékos programok révén úgyszólván minden korosztály betekinthet a legfrissebb kutatási fejleményekbe. Az Európai Bizottság legfőbb célja a Marie Skłodowska-Curie akciói által kezdeményezett rendezvénnyel, hogy vonzóvá tegye a kutatók és fejlesztők sokszínű munkáját a fiatalok számára. Egyes rendezvények online is látogathatók.

Néhány programot említünk példaként a Kutatók éjszakája kapcsán

A rendezvény főoldalán levő keresőablakban három Komárom-Esztergom vármegyei várost találunk felkereshető helyszínként: Esztergomot, Tatabányát és Tatát. A teljesség igénye nélkül emelünk ki pár példát a kínálatból. Figyelembe kell venni, hogy a programok sok esetben előzetes regisztrációhoz kötöttek.

MNM Esztergomi Vármúzeuma 27-én 18.30-tól 19.00-ig, majd 19.00-tól 19.30-ig Ismerd meg a restaurátor munkáját! címmel interaktív foglalkozást tart. Kicsit később, 20-tól 21 óráig pedig előadás lesz a Szent Korona és más magyar koronák legendáiról.

Tatán a TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum 27-én 19-től 21 óráig fizikai kísérleteket mutat be az érdeklődőknek; szintén 19-től 21 óráig az interaktív csillagászati múzeumot lehet megtekinteni szakmai tárlatvezetéssel.

Tatabányán az Edutus Egyetemen 27-én 16-tól 20 óráig természettudományos kísérleteket mutatnak be kicsiknek és nagyoknak, ugyanebben az időben történik a Robotika labor bemutatása.

A Kutatók éjszakája című rendezvénysorozat egyes programjai idekattintva kereshetők meg.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában