Programajánló

4 órája

Enni és futni is lehet mindkét napon - mutatjuk a legjobb programokat a hétvégére

Családi programot keresel a hétvégére? Olyat, ahol a gyerek is jól érzi magát? Vagy felnőttként töltenéd tartalmasan, kultúrával vagy sporttal a szombatot és vasárnapot? Van ötletünk, mit csinálj!

Kemma.hu

Soroljuk a lehetőségeket, mutatjuk a legjobb vármegyei programokat a hétvégére.

A mama főztjével jön a SVÉT

A gasztronómiai élmények és kulturális programok fesztiváljának ad otthont Tata szeptember 28-29. A SVÉT 14.0 tematikája a Mama főztje lesz. A kiemelt alapanyagok a magyar szarvasgomba, a mangalica, a szilva és az alma lesznek.
A szervezők szerint talán minden idők legszínesebb programkínálatával várja látogatóit a hagyományos rendezvény, melynek házigazdája a két Michelin-csillagos Platán Gourmet Étterem lesz. Mellettük pedig számos más kulináris élményben lehet részük a látogatóknak szombaton 11.30-tól este 8-ig, vasárnap pedig 11.30-tól 7-ig. Összesen 35 étterem, 20 borászat, több kézműves termelő és termelői közösség is képviselteti magát a a gasztrofesztiválon, amely előzetes regisztrációhoz kötött.

Az Esterházy kastély parkjában felállított „mobil” éttermek és vendéglátóhelyek között olyan neves helyek szerepelnek, mint az Anyukám Mondta Étterem Encsről, az Erhardt Étterem és Panzió Sopronból, valamint a Gusto13 Bistro & Delicate Veszprémből. A rendezvényen megjelennek továbbá olyan éttermek is, mint a Platán Gourmet Étterem Tata városából, a Harrer Chocolat Csokoládéműhely és Cukrászda Sopronból, illetve a Macok Bisztró és Borbár Egerből, csak néhány említésre méltó helyszín közül, lehet választani. A programok sorában lesz méz kóstoló, szilvalekvár főzés, alma és almás ételek kóstolása, gyermek programok, valamint szarvasgomba bemutató. Idén is színesíti a rendezvény hangulatát és hozzá járul a gasztronómiai élmények fokozásában a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár.

Családok, irány a Kemence!

Családi napra vár kicsiket és nagyokat szeptember 28-án, szombaton 9 órától a komáromi Kemence Egyesület. A nap házigazdája Szőke András lesz, de fellép Janza Kata és Kóra Rudy is. A végeláthatatlanul sok jó programot plakáton sorolták fel a szervezők.

 

Ha mesés kalandok, akkor Felsőgalla!

Milyen a csengő barack hangja? Hogyan szól a szépen szóló szőlő? Milyen az illata a körtefának? Milyen érzés eltévedni egy sűrű, sötét erdőben? Milyen izgalmas lehet egy királyi esküvőre készülődni? Ezeket az élményeket élhetik át a tatabányai Széchenyi István Művelődési Házban szeptember 28-án, szombaton 10 és 12 óra között a kicsik a második Mesés kalandok foglalkozáson, ahol élőszavas mesemondással, drámapedagógiai elemekkel átszőtt, minden érzékszervet megmozgató interaktív mesedélelőtt várja a családokat. A foglalkozást Káfony Márta drámapedagógus, mentálhigiénés és meseterápiás szakember vezeti.

Ács a szőlőt ünnepli

Szüreti felvonulás lesz Ácson szeptember 28-án, szombaton. A gyülekező a Zichy parkban lesz 12 órától, a menet pedig 13 órakor indul el a Kinizsi SC Lovas Szakosztályának szervezésében.

A verbunk napját tartják Komáromban

Verbunk táncok a Kárpát-medencében
Negyedszerre rendezik meg a Verbunk Napját a Kárpát-medencében, amikor Szombathelytől Székelyudvarhelyig, Felvidéktől Sárközig egy időben táncolja a különböző tájegységek verbunk táncait több száz táncos. Az eseménybe Észak-Komárom is bekapcsolódik. A rögtönzött, egyéni előadású változatok a magyar tánctörténet egy érdekes szakaszát mutatják be - a változás korát, ahogy a régi stílusúból szervesen kialakultak az új stílusú férfitáncok.

Várostörténet sétával Tatán

Nem akárhogyan folytatódik Tatán a város történetét bemutató programsorozat: a Szombati sétapálca résztvevői az ősz színeiben pompázó Tata óvárosát fedezhetik fel Kövesdi Mónika művészettörténésszel, sok-sok helytörténeti érdekességet megismerve.

A másfél-két órás séta az óváros múltját őrző épületeket érinti, a város leghangulatosabb részein keresztül. Az indulási pont 28-án, szombaton 15 órakor a Kossuth téren lévő Mária Immaculata szobor lesz. Jelentkezni a megadott elérhetőségeken lehet, a részvételi díj befizetésével egyidejűleg.

Batyus búcsú Bánhidán

Batyus búcsú bált rendezn Bánhidán a Puskinban szeptember 28-án szombaton 18 órától a Tatabánya-Bánhidai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és a Puskin Művelődési Ház. Az eseményen közreműködik a Tardosi Szlovák Dalkör és a Bánhidai Szlovák Dalkör, a zenéről pedig a Vértes Expressz Zenekar gondoskodik.

Megszólalnak a tárgyak a múzeumban

Szeptember 29-én, vasárnap 15 órától egy különleges kezdeményezés eredményét mutatja be a tatai Kuny Domokos Múzeum. Varga Edit múzeumi fotós kiállítása ugyanis új, interaktív eszközzel bővült. Ezen a délutánon Kövesdi Mónika művészettörténész segítségével szólalnak meg az első emeleti két időszaki kiállítótérben látható, műtárgyak és műtárgyfotók. A program ingyenes és külön regisztráció sem szükséges a részvételhez.

Esztergomban a futásé lesz a főszerep

Szombatra és vasárnapra is Esztergomba hívja a futókat az Esztergomi Futóművek Amatőr Sportegyesület. Szeptember 28-án, szombaton a Mária Valéria Hídfutás, 29-én, vasárnap pedig az Esztergom Félmaraton kilométerei kínálkoznak a sport szerelmesei számára.

A hídfutás fővédnökei és védnökei Maráz Zsuzsanna, ultrafutó, Hernádi Ádám Esztergom polgármestere, Eugen Szabó, Párkány polgármestere és Erős Gábor, országgyűlési képviselő lesznek. A hídfutás részleteiről itt tájékoztatnak a szervezők, míg a félmaratonról itt érdemes tájékozódni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában