Előkészítő ülés

3 órája

Röpködtek a tízmilliók, devizakárosultakat vert át a csaló

A csaló rászedte a devizakárosultakat, hogy számára pénzt adjanak azért, hogy kamuügyvédéként őket képviselje a polgári peres ügyekben.

Kemma.hu

A Tatabányai Törvényszék tájékoztatása szerint október 2-án tartanak előkészítő ülést annak a férfinak az ügyében, aki devizakárosultakat vert át. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság ítélje börtönbüntetésre, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, szabjon ki pénzbüntetést, a beterjesztett polgári jogi igényeknek adjon helyt.

A vádirat szerint a többszörösen büntetett vádlott 2018 decemberétől az interneten keresztül hirdette magát, miszerint devizakárosultaknak nyújt jogi segítséget. A sértettekkel különböző tatabányai, budapesti, pécsi helyszíneken személyesen találkozott, melynek során jogászként, illetve ügyvédként mutatkozott be. A férfi munkahellyel nem rendelkezett, jogi egyetemi végzettsége nem volt, doktori címet nem szerzett, ily módon a sértetteket megtévesztette. 

Valótlanul azt ígérte az úgynevezett devizakárosultaknak, hogy a korábban részükre deviza hitelt nyújtó pénzintézetek ellen polgári peres és egyéb eljárásokat kezdeményez, a folyamatban lévő végrehajtásokban őket képviseli, melynek eredményeképpen a végrehajtási eljárások a sértettek részére kedvező módon lezárulnak, a tőlük követelt pénzösszegeknél jóval alacsonyabb összeget kell visszafizetniük, illetve további befizetéseket nem kell teljesíteniük sem a pénzintézetek, sem a végrehajtó felé, és megakadályozza az ingatlanukon történő végrehajtást. 

Több károsult esetében teljesen azonos tartalommal keresetlevél formanyomtatványokat töltött ki, melyeket a vádlott, illetve a sértettek először a Tatabányai Járásbíróságra nyújtottak be, mert a vádlott valótlanul azt ígérte nekik, hogy ismeretsége révén kedvező elbírálásban fognak részesülni. A vádlott azonban a keresetlevelekben a Tatabányai Törvényszék bíróinak kizárását kérte az eljárásból, amelyről a sértettek nem tudtak. 

A Tatabányai Járásbíróság a keresetek nagy részét illetékességi okok miatt áttette a Pesti Központi Kerületi Bíróságra, ahol azokat a bíróság hiánypótlás nem teljesítése miatt elutasította, így a peres eljárások el sem indultak. A vádlott ezt követően a sértettek ügyeiben nem járt el, erről őket nem is tájékoztatta, a sértettektől átvett pénzeket – egyes kivételektől eltekintve – nem fizette vissza. 

A csaló a vádbeli időszakban a 146 vádpont alapján 117 millió 432 ezer 806 forint összegben vett át a sértettektől pénzt, amiből 112 millió 811 ezer 806 forintot saját szükségletére elköltött.

A sértettek egy részétől a megbízási díjon túlmenően, további összegek letétbe helyezését kérte, mely pénzösszegek átvételéről letéti szerződést készített. A vádlott a letéti pénzek egy részét sikerdíjként kérte el, illetve jelentős összegeket kért letétbe helyezni arra való valótlan hivatkozással, hogy a pénzintézetekkel, követeléskezelőkkel, végrehajtókkal folytat tárgyalásokat, és ezen összegekből a sértettek tartozásait egy összegben visszafizeti. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában