Csalás

2 órája

Mutyizós vendéglátós áll bíróság elé: majd' 20 millió forintot csalt el

A Tatabányai Járásbíróság október 24-én költségvetési csalás ügyében tart tárgyalást, melyen a bizonyítási eljárás folytatódik.

Kemma.hu

A Tatabányai Törvényszéktől megtudtuk, hogy a vádirat szerint a komáromi székhelyű, éttermi, mozgó vendéglátással foglalkozó Kft. ügyvezetője volt a vádlott. A cég a debreceni telephelyén üzemeltette a pizzériáját 2015. november 2. és 2018. március 15. között.

Az alanyi adómentesség összeghatára 2016-ban 6 millió forint, 2017-től 8 millió forint volt. A gazdasági társaság – bár a bevételei ezt nem indokolták - az alanyi adómentességet választotta. Az ügyvezető az áfa bevallási és befizetési kötelezettségének nem tett eleget, az adóbevallásokat elmulasztotta benyújtani, ezzel áfa adónemben összesen 16 millió 990 ezer forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A Kft. alakulásától a megszűnéséig, az ügyvezető a gazdasági társaság alkalmazottjait ugyan bejelentette, ám utánuk az adó- és járulék bevallási kötelezettségét nem a valóságnak megfelelően teljesítette, mivel a vádlott nem a ténylegesen kifizetett bértömegről adott számot, valamint a közterhek bevallásának kötelezettségét részben elmulasztotta. A vádlott 2017. november hónaptól a gazdasági társaság képviselőjeként egyáltalán nem nyújtott be úgynevezett 08-as bevallást, annak ellenére, hogy a Kft. gazdasági tevékenységet folytatott és továbbra is alkalmazottakat foglalkoztatott. 

A vádlott 2015. december 12. és 2017. november 12. között benyújtott havi „08-as”, adó- és járulék bevallásai valótlan tartalmúak voltak. A munkavállalók után fizetendő közterhek bevallásai részbeni elmulasztásával az ügyvezető összesen 17 millió 217 ezer forint vagyoni hátrányt okozott. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában