Ítélet várható

2 órája

Mérnöki mulasztás miatt zuhant a halálba egy építkezésen egy tanuló

A Komáromi Járásbíróság október 16-án tárgyalja annak a vádlottnak az ügyét, aki halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt állt bíróság elé. A tárgyaláson ítélethirdetés várható.

Kemma.hu

A Tatabányai Törvényszéktől megtudtuk, hogy a vádirat szerint a vádlott mérnökként dolgozott egy Kft.-nél, feladatai közé tartozott a munkaügyi szabályok betartása és betartatása, valamint az építési terület biztonságának fenntartása.

Mint ahogyan arról mi is beszámoltunk, a Kft. egy komáromi gyártelepen a csarnoktető betonozásának előkészítését végezte. A födém zsaluzását egy alvállalkozó végezte, a födémáttöréseket a leesés elleni védelem biztosítása érdekében fa védőkorlátokkal kerítette körbe. A födém betonozására 2019. október 21-én került sor, irányítója a mérnök volt. Ezen időpontot megelőzően, ismeretlen személyek, ismeretlen okból, egyes födémáttöréseknél eltávolították a fa védőkorlátokat.

Az egyik nehézgépkezelő mellé tanulóként volt beosztva a tanuló, akinek a feladata a betonterítési munka figyelemmel kísérése volt. A csarnok födémbetonozása aznap 9 óra körüli időben kezdődött meg, a gépkezelő a fiúval együtt mintegy 10 méter magasan tartózkodott és joystick vezérlésű betonszivattyúval a tető betonvas szerkezetére folyékony betont terített. A tanuló rálépett a védőkorláttal körbe nem kerített nyílás alján elhelyezett forgácslapra, amely a súlya alatt betörött és a nyíláson át a tetőről, több mint 9 méter magasságból a földre zuhant. A fiú a kórházba szállítását követően elhunyt.

A balesettel érintett tető-felülvilágító nyílás leesés elleni védelme teljes mértékben hiányzott, mert a veszélyes térség nem volt 2 méter távolságban körbekerítve, mely a belépési tilalmat jelezte volna. Illetve körbekerítés hiányában nem volt megfelelően lefedve sem. A munkavégzés idejében a helyszínen jelen volt a mérnök, aki észlelte a nyílások körbekerítésének hiányát. Kötelessége lett volna gondoskodni az elbontott védőkorlát visszaépítéséről, amelynek nem tett eleget.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában