bíróság

2021.05.25. 19:02

Rács mögött marad a 3 milliárd adót elcsaló bűnszervezet feje

A férfi nemcsak itthon, de külföldön is működtetett céghálózatot. A Tatabányai Járásbíróság május 25-én tartott ülést az ügyben.

Kemma.hu

Forrás: shutterstock

Dr. Borbély Veronika helyettes ügyészségi szóvivő arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy a megyei főügyészség eredményesen indítványozta a parfümök és táplálékkiegészítők fiktív exportálásával foglalkozó bűnszervezetetet vezető férfi letartóztatásának meghosszabbítását.

Mint arról korábban beszámoltunk, a bandatagokat tavaly novemberben tartóztatták le. A bűnszervezet vezetője azóta letartóztatásban van. A férfi az ÁFA jogosulatlan visszaigénylése érdekében 2017-ben létrehozott és azóta működtetett egy többszintű belföldi, valamint Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában bejegyzett társaságokból álló céghálózatot. A társaságokat a bűnszervezet tagjai vagy az általuk felkért stróman hozták létre.

A bűnszervezet tagjai úgy követték el a költségvetési csalást, hogy a bűnszervezet vezetőjének ügyvezetése alatt álló három társaság látszólag exportált parfümöt és táplálék-kiegészítőket. A külföldre, Szlovákiába kiszállított árut hamis dokumentumokkal visszaszállították Magyarországra azért, hogy azokat – a céghálózaton keresztül átszámlázva – a bűnszervezet vezetőjének ügyvezetése alatt álló cégek folyamatosan, havi több alkalommal ismételten „exportálják” és így a férfi a három cég nevében, 2017 óta az ÁFA-t folyamatosan jogosulatlanul visszaigényelte. A bűnszervezet tagjai ezzel mindösszesen 3 milliárd 81 millió 635 ezer forint vagyoni hátrányt okoztak Magyarország költségvetésének.

A NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága Veszprém Megyei Vizsgálati Osztályának pénzügyi nyomozói külföldi társhatóságok közreműködésével és az Eurojust koordinálásával, összehangolt nemzetközi szintű akció keretében egyszerre több helyen tartottak házkutatást, könyvelési iratokat, valamint többszáz millió forint értékű ingatlanokat, tárgyi eszközöket zároltak és foglaltak le, továbbá elfogták a bűnszervezet hét tagját.

A bűnszervezet vezetőjét 2020. november 26-án tartóztatták le, s mintkorábban írtuk, a főügyészség indítványozta annak további három hónappal való meghosszabbítását tekintettel arra, hogy vele szemben továbbra is fennáll a bűnismétlés, valamint a bizonyítás megnehezítésének a veszélye.

Ennek helyt adva a Tatabányai Járásbíróság a május 25-én tartott ülésen a letartóztatást augusztus 26-ig meghosszabbította. A bíróság álláspontja szerint a gyanúsítottal szemben fennáll a bűnismétlés veszélye, a tanúk befolyásolásának veszélye, továbbá annak a lehetősége, hogy szabadlábon hagyása esetén bizonyítékokat, vagyonelkobzás alá eső dolgokat rejtene el. A végzés nem végleges, mivel azzal szemben a gyanúsított és a védője fellebbezést jelentett be – számolnak be róla a Tatabányai Törvényszék közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában