Időjárás

2024.09.09. 11:10

Kiadták a riasztást: a szárazság után heves zivatarok zúdulnak ránk

A hónapos szárazság után végre megérkezett a csapadék térségünkbe. Az elsőfokú riasztást is kiadták megyénkre a heves zivatarok veszélye miatt.

Kemma.hu

Borongósan indult a reggel megyénk települései felett. Több helyen intenzíven szakadni is kezdett az eső. A nyár végi pokoli szárazság után vére megérkezett a sokak által várt csapadék. Az Országos Meteorológiai Szolgálat már nem csak a citromsárga figyelmeztetést adta ki Komárom-Esztergom vármegyére, hanem több járásra is az elsőfokú riasztást a heves zivatarok miatt.

Forrás: met.hu

Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat. 24 óra alatt több mint 20 milliméter csapadék is hullhat.

Hétfőn délelőtt folyamán a középső országrész fölé helyeződött zivatarok várhatóan gyengülnek. A déli, délutáni órákban a délnyugati országrészben valószínű kissé nagyobb eséllyel néhány beágyazott zivatar egy áthelyeződő hidegfronthoz kapcsolódva. A zivatarokhoz elsősorban intenzív csapadék (15-25 mm) társulhat, de kisebb eséllyel egy-egy helyen átmeneti viharos (65-75 kilométer/óra) széllökés is előfordulhat. Éjszaka a frontális csapadékzónát, illetve kedden napközben a mögötte kialakuló záporokat már csak kis eséllyel kísérheti dörgés, villámlás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!