Időjárás

2024.07.12. 18:30

Kiadták a riasztást: zivatarok törhetik meg a kánikulát

Kis felfrissülés jöhet egyes helyeken.

Kemma.hu

A HungaroMet nemrég kiadta az elsőfokú, citromsárga riasztást Komárom-Esztergomra a heves, veszélyes zivatarok előfordulása miatt. Mint írják, elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat. A riasztás jelenleg az Esztergomi járásra van érvényben, de könnyen lehet, hogy hamarosan további járásokra is kiterjesztik azt.

Forrás: met.hu

Mint írják, ma késő délután, este a nyugati, északnyugati országrészt zivatarok, heves zivatarok érhetik el, közben az északi országrészben is előfordulhatnak néhol lokális zivatarok. Éjszaka várhatóan csökken a zivatarhajlam. Holnap a délutáni órákban a Tiszántúl térségében lehet helyenként zivatar, majd az esti óráktól nyugat felől tovább növekszik a zivatarhajlam, ekkor rendszerbe szerveződött zivatarok érhetik el a nyugati országrészt. 

A zivatarokat ma és holnap intenzív csapadék (15-25 milliméter, néhol felhőszakadás 25-30 milliméterrel), jégeső (jellemzően 2 centiméter alatti átmérővel), viharos (60-80 kilométer/óra) szél kísérheti. 

Ma este és éjszaka nyugaton és főként az Észak-Dunántúlon, majd holnap késő délután és este is elsősorban a Dunántúl északi felén, valamint a főváros tágabb környezetében heves zivatar is előfordulhat, melyet erősen viharos széllökés (akár 90 kilométer/órás), nagyobb méretű jég (3 centiméterig) kísérhet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!