Szellemváros

Tegnap, 6:50

Megszólalt a szákszendi szovjet laktanya egyik tulajdonosa

A Szákszend külterületén levő szellemváros egyes épületeinek és ingatlanrészeinek tulajdonosait, illetve fenntartóit kerestük. Mostanában tudtuk meg, hogy az út melletti hajdani szovjet katonai laktanya egyes épületeit már évekkel ezelőtt megvette egy oroszlányi vállalkozó, de a hasznosításukhoz már nem volt szerencséje. Felvettük vele a kapcsolatot.

Baranyai Mihály

Lapunk egyik korábbi számában mutattuk be a szákszendi szellemváros, vagyis a volt szovjet laktanya épületeinek viharvert állapotát, hasztalan pusztulását. A mintegy 35 éve kivonuló szovjet hadsereg számos hasonlót hagyott magára országszerte. Ezeket az állam kezdetben önkormányzati tulajdonba rendelte, majd megint állami tulajdonba kerültek, aztán pedig az állam némelyeket másnak adta tovább. A kisebb településeken levők hasznosítása általában sikertelennek bizonyult. Szellemvárosunk területén egy oroszlányi vállalkozó, Molnár Csaba Zoltán 2016-ban vásárolt meg három épületet, és némi területet.

A hajdani szovjet laktanya épületeit nem csak az idő, hanem a vandálok is rongálják
A hajdani szovjet laktanya épületeit nem csak az idő, hanem a vandálok is rongálják
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

– Az „A” terv munkásszálló létesítése volt, „B” tervként pedig egy emelt szintű idősek otthonát vagy valamilyen szociális intézményt szerettem volna, de egyik sem valósult meg – árulta el Csaba. – Lehetne itt valami hasznos az erdőben, a jó levegőn, távol a város zajától – tette hozzá.

Megtudtuk, hogy egy 1650 négyzetméteres és háromszintes nőtlen tiszti épületet, egy 2100 négyzetméteres és szintén háromszintes legénységi épületet, valamint egy 700 négyzetméteres és kétszintes parancsnoki épületet vásárolt meg. A háromból kettő úszótelken helyezkedik el, ami azt jelenti, hogy az épülethez nem tartozik semmiféle telek, csak amelyen áll. Az egyik épülethez azonban tartozik egy hozzávetőleg 7000 négyzetméteres telek is.

A vállalkozónak nem volt pénze a felújításra. Egy amerikai rokon ajánlotta a közreműködését, de egyéb nehézségei támadtak, amelyek miatt a szándék meghiúsult.

Vajon hasznosíthatók-e volt szovjet laktanya épületei?
Vajon hasznosíthatók-e volt szovjet laktanya épületei?
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

– Arra gondoltam – mondta –, hogy talán egy nonprofit szervezettel együttműködve hasznosítani lehetne ezeket az épületeket, hiszen számukra elérhetők a hazai és EU-s pályázati források.

Szemmel látható a szovjet laktanya puszulása

A vállalkozó elmondta, hogy a megvásárolt épületek felújítása és közmű-korszerűsítése szinte csillagászati összegbe kerülne. Ottjártunkkor mi is láttuk, videón is bemutattuk a Kemma.hu olvasóinak, hogy  az épületek födémjéből már bokrok nőttek, mikor megvette azokat.

A tetőket hullámlemezzel fedte, hogy az épületek ne ázzanak, és a födémbe ne verjenek gyökeret a cserjék és a fák, A vandálok által betördelt ablakokat rövidesen OSB-lapokkal fogja lezárni, hogy ne hatoljon be a csapadék.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!