Határon átnyúló

2 órája

Pénz állhat a „házhoz” a Kisprojekt Alapból!

Információs napon ismertették a magyar-szlovák határon átnyúló fejlesztések létrehozását segítő Kisprojekt Alap tavaly megnyílt támogatási ciklusának újabb pályázati felhívását pénteken a megyeházán.

Kemma.hu

A megjelent érdeklődőket Popovics György, a vármegyei közgyűlés és a Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás elnöke, valamint Borsó Tibor közgyűlési alelnök köszöntötte. A Komárom-Esztergom Vármegye Önkormányzata alapította RDV ETT-nek hat megye a tagja (Pozsony, Nagyszombat, Nyitra, Győr-Moson Sopron, Pest, és Komárom - Esztergom vármegye. Ezekben a napokban valamennyi megyeszékhelyen tartanak információs fórumot a megnyíló pályázatokról Vasi Emma, az RDV ETT igazgatója vezetésével.

A vármegye tanácstermében ismertették a pályázati lehetőségeket
A vármegye tanácstermében ismertették a pályázati lehetőségeket Forrás: Beküldött

–  A Kisprojekt Alap több mint 5 millió eurót tud fordítani ebben az európai uniós ciklusban a települések, civil szervezetek, egyesületek, egyházak rendezvényeinek finanszírozására – tájékoztatott Popovics György. – Évente átlagosan 1,4-1,5 millió euróra pályázhatnak. Most a 2025-ös rendezvényekre nyerhetnek forrást, jövőre a 2026-osakra. Egyszerűsödött a pályázati metódus, egy pályázó van, és annak a pályázónak kell bevonni a másik országból, illetve a környékéről olyan személyeket, szervezeteket, akikkel együtt meg tudják rendezni a tervezett rendezvényeket. Az elnyert összeghez hozzájön még 15 százalék állami támogatás és csak 5 százalék önrészre van szükség. Ez utóbbi nagy előrelépés. Azt remélem, hogy ezzel az egyszerűsített eljárással nagyon sokan fognak sikeresen pályázni, hogy a különböző rendezvényeiket határon innen és túl megvalósítsák. 

– Ez nagyon jó lehetőséget biztosít arra, hogy a határon túli magyarság és az itthon élők jobb kapcsolatot tudjanak kialakítani, vagy hogyha a kapcsolat már megvan, akkor azt erősíteni lehessen – tette még hozzá Popovics György.

Felhívás
A pályázati felhívás az Interreg HUSK Kisprojekt Alap nyugati programterületének internetes és közösségi oldalán elérhető. A dokumentumcsomag a www.rdvegct-spf.eu oldalról letölthető, emellett pedig a pályázatok benyújtása előtt a pályázók munkanapokon 8-15 óra között telefonon vagy e-mailben kereshetik az RDV ETT projektmenedzsereit, előzetes egyeztetés alapján pedig személyes interjút vagy online konzultációt is kérhetnek. Az RDV ETT immár második ciklusban menedzselheti a Kisprojekt Alapot. A Társulás munkájába vetett bizalom elsődlegesen az elmúlt időszak tapasztalatainak, sikeres kisprojektjeinek, elkötelezettségének köszönhető. A cél a határon átnyúló együttműködések, a partnerség fejlesztése.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!