Fórum

2023.11.10. 08:53

Zöldenergia: 62 milliárdos pályázat indul az ország áramtároló-kapacitásának növelésére

Januártól 62 milliárd forintos pályázat indul ipari áramtároló berendezések létesítésére, vissza nem térítendő támogatással és bevételkompenzációval – jelentette be dr. Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára csütörtökön, a Csillagerődben tartott energetikai fórumon.

Körtvélyfáy Dina

Dr. Czepek Gábor tájékoztatóját hallgatják a résztvevők

Forrás: 24 Óra

Fotó: V. B.

Dr. Czepek Gábor elmondta, a pályázat segítségével a tervek szerint 2026 nyarára hússzorosára, 400 megawattra nőhet a ma meglévő 20 megawattos áramtároló-kapacitás. Az államtitkár kiemelte, kulcsfontosságú, hogy Magyarország mielőbb képes legyen nagy mennyiségben tárolni a zöldenergiát. 

Dr. Czepek Gábor azt is említette, a minisztérium szakmapolitikája szerint a biztonságos magyar energiaellátás három kulcsszava nem véletlenül az áram, a zöld és a tárolás. 
Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője a megnyitón arról beszélt, az energiaválság kezdetén a vármegye legtöbb polgármesterével közösen már az elsők között fogalmaztak meg javaslatokat arról, hogy lehet a kormányzatnak valósan segíteni az önkormányzatoknak ebben a nehéz időszakban. Erre azért volt szükség, hogy működjön a közszolgáltatások biztosítása, és ne kelljen a hirtelen kiugró energiaárak miatt a szükséges és fontos létesítmények működését szüneteltetni. 

Hangsúlyozta azt is, az idei év kissé nyugodtabbnak látszik, de még ma is vannak kérdések és bizonytalansági tényezők, ezért tartották szükségesnek fórumsorozat létrehozását, ahol közvetlen válaszokat kaphatnak a polgármesterek az MVM munkatársaitól, akik minden felmerülő kérdésre, problémára igyekeztek felelni.

Megoldások
A fórumsorozat a vármegyei országgyűlési képviselők javaslatára jött létre, amelynek komáromi állomásán az MVM szakmai partnerként vett részt, és különböző előadásokkal érkezett. Olyan ismertetőkkel készültek, amelyek a hazai önkormányzatok számára leginkább relevánsak lehetnek. Szó esett hazánk energiapiaci helyzetéről, lehetséges jövőképekről, a közeljövőben várható eseményekről. Felvillantottak emellett energiahatékonysági megoldásokat is. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!