2021.05.12. 17:24
Ismét döntős Sztaracsek Ádám tortája az Országtorta-versenyen
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete jubileumi, tizenötödik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.
Forrás: Beküldött
Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről. Az idei versenyre 33 torta nevezése érkezett, ami messze túlszárnyalta a szervezők várakozását. Érdekesség, hogy idén az eper, a szeder, a mák és a kávé több versenyzőnél is favorit volt, több torta alapízeit ezek képviselték. A magyar gasztronómia jellegzetes alapanyaga, a tejföl több versenytortában szerepet kapott idén. Megjelentek olyan izgalmas zöldségek is, mint a rebarbara, a cékla vagy a paprika.
Öt döntős, ötféle íz
Újdonság volt, hogy idén nem csak kerek tortákkal lehetett nevezni, hanem szögletes tortákkal is. Sokan éltek ezzel a lehetőséggel, több modern formájú és újhullámos díszítésű torta versengett a továbbjutásért. Az idei döntős torták a következők:
A 2021-es Magyarország Tortája-verseny döntősei
A komáromi cukrász, Sztaracsek Ádám nem először vesz részt az Országtorta-versenyen, sőt: 2018-ban az ő tortája, a Komáromi kisleány volt a győztes. A következő években sem tétlenkedett, és minden évben indult a megmérettetésen. Nemrég elkészítette az ország Győrfi Páljának a tortáját is, stílszerűen Győrfi Pál tortának keresztelve azt.
A versenyt egyébként hatalmas érdeklődés kíséri, évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát. Az Ipartestület új arculatához illő logót kapott a verseny a jubileumi alkalomra, melyet idéntől használnak a verseny kommunikációja során. Új, kreatív ötleteket, magyaros ízvilágú, az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az Ipartestület, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak.
A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választott ki a zsűri öt tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. A döntőben a tortákat az Ipartestület bemutató műhelyében, élőben kell elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.
A szakmai zsűriben helyet foglal Baracskay Angéla cukrászséf, Harrer-Abosi Beatrix, a soproni Harrer Chocolat képviseletében, Vaslóczki Orsolya, a SUGAR! Shop részéről, Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászdától, Karl Zsolt a dunaharaszti Karl Cukrászda tulajdonosa, Kiss Zoltán a lajosmizsei Családi Kiss Cukrászdától és Pataki Ádám, az érdi Pataki Cukrászda mestere. Érdekesség, hogy Pataki Ádám édesapjának, Pataki Jánosnak a szakmai irányítása alatt lett igazán jelentős az Országtorta-verseny.
Cukormentesek is versengnek
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szakmai támogatásával idén 10. alkalommal rendezi meg a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. Az elődöntőben a hozzáadott cukrot nem tartalmazó torták között olyan kreációk is a zsűri asztalára kerültek, melyekben különlegességek, a többi között tonkabab, édesburgonya, kuszkusz, köles, tápiókagyöngy alkotott harmonikus ízkombinációt a klasszikus alapanyagokkal, mint a szeder, a málna, a barack és az eper. A döntőbe a következő munkacímmel nevezett torták kerültek be:
Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország számos cukrászdája árusítja majd.
Cukormentes torták is versenyeznek a 2021-es Országtorta-versenyen