Labdarúgó NB I

8 órája

Még él a bizalom a kecskeméti sikerkovács felé (videó)

Kilenc forduló után csupán öt ponttal a Kecskemét az utolsó a labdarúgó NB I-ben. Szabó István vezetőedző sorsa érthetően beszédtéma, de Tóth Ákos sportigazgató szerint kitartanak a dél-alföldi városhoz ezer szállal kötődő magyar szakember mellett.

MW

Szabó István, a kecskeméti csapat vezetőedzője a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójában játszott Kecskeméti TE–Mezőkövesd Zsóry FC mérkőzésen a kecskeméti Széktói Stadionban 2024. április 21-én

Forrás: MTI

Fotó: Bús Csaba

A labdarúgó NB I 9. fordulójában az MTK hazai pályán 3–1-re nyert a Kecskemét ellen, amely sorozatban ötödször kapott ki a bajnokságban és továbbra is a tabella utolsó helyén áll – írta meg korábban az Origo. 2022-ben lett újra első osztályú csapat a KTE Szabó István vezetésével, aki egy évvel korábban szerződött a klubhoz, helyesebben tért vissza. A magyar edző most talán pályafutása legnehezebb kihívása előtt áll.

HORVÁTH Krisztofer
Horváth Krisztofer, a Kecskemét játékosa a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójában játszott Kecskeméti TE–Mezőkövesd Zsóry FC mérkőzésen a kecskeméti Széktói Stadionban 2024. április 21-én
Fotó: Bús Csaba / Forrás: MTI

Szerény körülmények

Szabó István nem csupán ezer szállal kötődik a városhoz, ahogy mondani szokták, nem, az ő élete Kecskemét szerves része. A városban született, nevelkedett, tanult, futballozott, majd lett edző. Végigjárta a szamárlétrát az utánpótlásból indulva, Tomiszlav Szivics segítőjeként részese volt a klub máig legnagyobb sikerének, a 2011-es Magyar Kupa-győzelemnek. Aztán az élet átmenetileg másfelé terelte, többek között Pakson dolgozott másodedzőként, de 2021-ben visszatért. Már az is kisebb csoda volt, ahogy a KTE feljutott az NB II-be. Az NB III-ban csak második lett, de az Iváncsa nem vállalta a másodosztályú szereplést, így léphetett eggyel feljebb a Kecskemét. Ekkor érkezett Szabó István, s a csapat hatalmas bravúrként az idény végén ismét feljutást ünnepelhetett. Majd a következő évadban úgy lett második az NB I-ben, hogy a bajnokság hajrájában a fradisták a kecskeméti vereség után már kezdtek izgulni – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. A Kecskemét az NB I-ben is csak addig nyújtózkodik, ameddig a takaró ér, a most zajló bajnokságban is a Kecskemét keretének piaci értéke a legalacsonyabb a mezőnyben.

A klub stratégiája ennek ellenére jól látható és kiszámítható. A KTE magyar játékosokra épít, Szabó István olyan futballistáknak ad lehetőséget, akiknek másutt megfeneklett a pályafutása.

Még él a bizalom

Csak néhány nagyobb nevet említve az elmúlt évekből az látszik, hogy több labdarúgónak a Kecskemét adta meg a kezdőlökést. Horváth Krisztofer, aki ma már az Újpest játékosa, kecskemétiként mutatkozott be a válogatottban. Szalai Gábort a Ferencváros igazolta le a nyáron (igaz, nem Kecskemétről, hanem már a Lausanne-tól). Szuhodovszki Soma szintén Kecskemétről jutott el a válogatottig, őt a nyáron a Debrecen vitte el. Marco Rossi legfrissebb keretének tagja Szűcs Kornél, a Plymouth középhátvédje, aki az előző idényben még a KTE-nél futballozott.

Tóth Barna 26 évesen Kecskeméten lett első osztályú játékos, vasárnap már a Paks futballistájaként rúgott gólt a Ferencvárosnak. Legújabban pedig Nikitscher Tamás karrierje ível látványosan felfelé a kecskeméti bizalomnak hála. Sajnos az idei szezonban nem fut a szekere a gárdának: az MTK ellen 3–1-re elvesztett bajnoki után a szurkolók ezúttal is a „k.rva gyenge” rigmust skandálták a meccs végén – olvasható az Origo oldalán. A kilenc forduló alatt elért öt pont mindenképpen kevés, jelenleg csak az utolsó helyhez elég. Mindezt persze Szabó István nyakába lehet varrni, de nem biztos, hogy érdemes.

Nem szeretem, amikor azt mondják a nehéz helyzetben lévő klubok, hogy nincs edzőkérdés, mert ahol ezt mondják, ott biztos, hogy van. Ezért én nem is fogalmaznék így, maradjunk annyiban, hogy bízunk Szabó Istvánban, ő az egyik legnagyobb részese az elmúlt évek sikereinek, és csak azért, mert most van egy sikertelen széria, nem kell kapkodni

– fogalmazott Tóth Ákos sportigazgató hozzátéve, a mostani, kéthetes szünetben biztosan nem váltanak edzőt. Valószínűleg a magyar szakembernek is kijár, ami oly sok kecskeméti játékosnak az elmúlt években: a bizalom, némi hálával megfűszerezve.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában