A kreatívipar ünnepe

2 órája

Megnyílt a 360 Design Budapest kiállítás a Nyugati pályaudvaron

Megnyílt kedden a Budapest Design Week központi tárlata, a 360 Design Budapest kiállítás, amely október 20-ig várja a látogatókat a Nyugati pályaudvar egykori várótermében.

MW

Érdeklődő a Budapest Design Week központi tárlata, a 360 Design Budapest kiállításon a megnyitó napján a Nyugati pályaudvar egykori várótermében

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

A magyar és regionális dizájn legkiválóbb alkotásait, a dizájn mindennapokban betöltött szerepét hangsúlyozza az idei kiállítás, amelyen több mint kétszáz dizájntárgy és műalkotás látható – hangsúlyozta Jakab Zsófia, a kreatívipar fejlesztéséért és ágazati koordinációjáért felelős miniszeri biztos, a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) vezérigazgatója a megnyitón.

JAKAB Zsófia; DEMETER Szilárd
Jakab Zsófia, a Nemzetgazdasági Minisztérium kreatívipar fejlesztéséért és ágazati koordinációjáért felelős miniszteri biztosa és a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) vezérigazgatója (k) és Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ (MNMKK) elnöke (b) a Budapest Design Week központi tárlata, a 360 Design Budapest kiállítás megnyitóján a Nyugati pályaudvar egykori várótermében 2024. október 15-én
Fotó: Kovács Attila / Forrás:  MTI

Jakab Zsófia szerint ez egyfajta ünnep, a kreatívipar ünnepe, amely az alkotók, formatervezők és a különféle szakmai szereplők nélkül nem jöhetett volna létre. A korábban Red Dot díjat nyert program az elmúlt években több ezer érdeklődőt vonzott, idén egy építészeti örökségként ismert, nagymúltú helyszínen várja a látogatókat – mondta az MDDÜ vezérigazgatója.

A cél az volt, hogy idén is izgalmasan mutassák be a száznál is több alkotót és művészt, akiktől csaknem 300 tárgyat állítanak ki. 

A látogatók használati tárgyakkal, bútorokkal és művészeti alkotásokkal egyaránt találkozhatnak. Az idei kiállításra is érkeztek alkotások az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből, a magyar alkotók mellett Hollandia, Szlovákia, Lengyelország, Csehország, Ukrajna és Ausztria tervezőinek munkái szerepelnek a kiállításban – tette hozzá Jakab Zsófia.

Az MDDÜ vezérigazgatójának ismertetése szerint a kiállításban elismert művészek, zenészek és alkotók tartanak tárlatvezetéseket, és a korábbi évekhez hasonlóan a nemzetközi szaksajtó kiemelkedő szereplői is ellátogatnak a kiállításra, amely hozzájárul az országimázs építéséhez.

Jakab Zsófia kiemelte, hogy az MDDÜ-nek fontos célja az oktatással való együttműködés, így a 360 Design Budapest az oktatás és a szakmai fejlődés támogatásához is hozzájárul. Diákoknak is szerveznek tárlatvezetéseket egyetemekkel, szakiskolákkal, szakképzési centrumokkal együttműködve, de lesznek olyan programok, amelyen az alkotókkal lehet megismerkedni.

 A Budapest Design Week központi tárlata, a 360 Design Budapest kiállítás a megnyitó napján a Nyugati pályaudvar egykori várótermében 2024. október 15-én
Fotó: Kovács Attila / Forrás:  MTI

Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ (MNMKK) elnöke szerint o

da kell figyelni a tárgyi környezetre, amely a globalizáció miatt uniformizálódott. 

Hangsúlyozta, hogy az MDDÜ-vel közösen gondolkodnak azon, hogyan tudják „összedrótozni” a magyar tudatipart és a magyar kreatívipart, ami azért fontos, hogy ha pár ezer év múlva „a késői utódok meg akarják ítélni, hogy kik voltunk mi, akkor olyan hiteles tárgyaink legyenek, amelyek valóban el tudják mesélni, hogy mit gondoltunk a világról”.

Bonta Gáspár, a kiállítás kurátora elmondta, hogy 

az idei tárlaton mindennapi használati tárgyak is láthatók, az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből egyebek mellett Gorka Lívia, Mikó Sándor és Engelsz József alkotásaival találkozhat a közönség.

A kiállítás koncepciója a szecesszió és az art deco hagyományainak kortárs újraértelmezésén alapul és a magyar identitás erősítését, valamint a hazai alkotók ismertségének és elismertségének növelését tűzte ki célul – hangsúlyozta a kurátor.

Bonta Gáspár ismertetése szerint a tárlat a magyar kreativitás mellett a fenntarthatóság jegyében az új, környezetbarát anyagok használatára, valamint az időtálló technikák újragondolására is fókuszál.

A kiállításnak helyet adó Nyugati pályaudvar impozáns tere történelmi helyszínként szimbolikusan is összekapcsolja a keleti és nyugati világot, teret adva a hazai és nemzetközi dizájnszíntér találkozásának és kölcsönhatásának

– mondta, hozzátéve: emellett a 360 Design Budapest installációja a helyszín indusztriális karakterére és rekonstrukciójára is reflektál, a látogatók 360 fokban körbejárva ismerhetik meg a magyar és nemzetközi tárgykultúra legkiemelkedőbb alkotásait.

 A Budapest Design Week központi tárlata, a 360 Design Budapest kiállítás a megnyitó napján a Nyugati pályaudvar egykori várótermében 
Fotó: Kovács Attila / Forrás:  MTI

A Budapest Design Week több mint 100 helyszínen élményalapú, kreatív programokkal, időszaki kiállításokkal, workshopokkal és tárlatvezetésekkel várja vasárnapig a kreatívipar iránt érdeklődő közönséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!