Szabadtéri kiállítás

2024.07.18. 20:18

Folyók, tavak, tengerek – nyáridéző festészeti remekek a Várkert Bazárban

A kötetlen nyáridő hangulatát és a vízpartok harmóniáját mutatja be festészeti remekművek segítségével a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria közös szabadtéri kiállítása. A „Nyár a parton – folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel” tárlat július 18-tól látogatható ingyenesen a 10 éve megújult Várkert Bazár varázslatos szabadtéri helyszínén – közölte a Várkapitányság.

MW

Már látogatható a Nyár a parton – folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című szabadtéri kiállítás a Várkert Bazárban

Forrás: Várkapitányság

A közleményben emlékeztetnek, hogy a Várkert Bazárban immár hagyomány, hogy a nyár beköszöntével vízparti témájú kiállítással kedveskednek a látogatóknak. Az elmúlt években a magyar tenger világát varázsolták a főváros szívébe, idén pedig a Magyar Nemzeti Galéria gazdag festészeti gyűjteményéből láthatnak válogatást az érdeklődők. 

A most kiállított tablók képein többek között Magyarország legismertebb vizei, a Duna és a Balaton láthatók, de emellett a magyar művészek kedvenc tengerparti helyszínei is megjelennek, mint az olasz La Spezia öböl vagy a Messinai-szoros partján fekvő festői város, Scilla

– írták.

A tárlat a 20. századi festészet meghatározó festőinek nyári tematikájú alkotásait mutatja be 
Forrás: Várkapitányság

A tárlat a 20. századi festészet meghatározó festőinek – Aba-Novák Vilmos, Egry József, Csontváry Kosztka Tivadar, Ferenczy Károly, valamint Vaszary János – nyári tematikájú alkotásait mutatja be. 

A tárlat során 10 darab szabadon álló, kivilágított installációban összesen 19 tablófelületen keresztül hozzák közelebb a látogatókhoz a nyári fürdőzés örömeit, a vízparti tájak hűsítő, megnyugtató hangulatát. 

A kiállítás célja, hogy a 10 éve megújult Várkert Bazárba látogatóknak bemutassák, hogy a legnevesebb hazai festőink hogyan örökítették meg egykor a nyár legszebb pillanatait. 

A képek között sétálva szinte érezzük a naptej édes illatát, fülünkben halljuk a tenger morajlását, a strandolók vidám kacagását és egy pillanatra a csodás vízpartokon találhatjuk magunkat – írták a közleményben.

A Nyár a parton – Folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című tárlat kurátora Bellák Gábor művészettörténész. A kiállítás július 18-tól szeptember közepéig tekinthető meg ingyenesen a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján.

A kiállításról további információkat a www.varkertbazar.hu honlapon találnak az érdeklődők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában