Könnyítés

2 órája

Újabb intézkedések lépnek életbe a gyermekes családok támogatására

Október 1-jétől könnyebben vehetik igénybe a csok pluszt, a falusi csok-ot és a babaváró támogatást a speciálisan adózók és az őstermelők – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szombaton az MTI-vel.

MW

A módosítások egyszerűbbé teszik az államilag támogatott otthonteremtési programok elérését a speciálisan adózó önfoglalkoztatóknak és őstermelőknek

Forrás: Getty Images

Fotó: Mike Harrington

A közlemény szerint október 1-jétől több tízezer speciálisan adózó önfoglalkoztató számára válik egyszerűbbé a csok plusz, a falusi csok és a babaváró támogatás igénybevétele.

Az egyszerűsítés jellemzően a KATA-t, átalányadót választó egyéni vállalkozókat, valamint mezőgazdasági őstermelőket érinti – tették hozzá.

Kifejtették, hogy

az eddigi 10, illetve 20 százalék helyett akár a bevételük 50 százalékát vehetik figyelembe jövedelemként a hitelbírálatnál, így könnyebben tudnak saját otthonhoz jutni államilag támogatott 15, 30, illetve 50 millió forintos csok plusz-kölcsönnel, melyet a kormány egyszerre kombinált kamattámogatással és részleges tartozáselengedéssel, valamint szintén kedvezőbb feltételekkel igényelhetik a babaváró hitelt és a falusi csok-kölcsönt is.

A jogszabály továbbá lehetővé teszi számukra, hogy az igényléshez elegendő legyen egy év – ezen jogviszonyban eltöltött – társadalombiztosítási jogviszony igazolása az eddig elvárt két, illetve három év helyett – ismertette a minisztérium.

Koncz Zsófia családokért felelős államtitkár a kormány Facebook-oldalán videóüzenetben adott tájékoztatást a kedvező változásokról:

A módosítások egyszerűbbé teszik az államilag támogatott otthonteremtési programok elérését a speciálisan adózó önfoglalkoztatóknak és őstermelőknek – áll a közleményben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában