2024.08.29. 06:32
Ismét támad a mustgáz: így kerülhetjük el a tragédiákat
Halálos lehet, de tudunk ellene védekezni.
Forrás: Shutterstock
Fotó: alessandro guerriero
Elkezdődött a szüreti időszak, a borkészítőknek figyelniük kell a pincéikben a mustgázképződés veszélyeire - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.
A Nébih alapos szellőztetést javasol a borkészítésre használt helyiségekben, a levegő vizsgálatára pedig a jól ismert gyertyás ellenőrzést ajánlják.
Ezzel egyszerűen és gyorsan megállapítható, hogy indokolt-e az óvatosság, a bor forrásakor keletkező mustgáz ugyanis nagy koncentrációban halált okozhat - írták.
Ha a láng derékmagasságban vagy annál lejjebb tartva kialszik, a pincét azonnal el kell hagyni.
A szüret különleges időszak a borászok életében, de ilyenkor is figyelmesen és felelősségteljesen kell végezniük a munkájukat, hogy elkerüljék az azzal járó veszélyeket - olvasható a közleményben.
Borítókép: illusztráció
Bulvár-celeb
- Koszos? Ragacsos? Mutatjuk, hogyan lehet patika állapotba hozni a mikrót
- A Megasztár döntőse ott volt a Magyar Színházban, gázmérgezést kapott
- A T. rex valósághű hangja sokkal félelmetesebb, mint gondolná
- Ettől elolvadsz: így táncol kislányával Krausz Gábor
- Könnyebben hízunk el, ha ezt az alkoholos italt fogyasztjuk