2017.09.05. 07:27
Most már jó éttermet működtetni
2013-ban még 13,16 milliárdos veszteséget termeltek a magyar büfék, éttermek és vendéglők, tavaly azonban 134 millió forintra csökkent a ráfizetésük.
Bár az étkezőhelyi vendéglátásban az étel és az üdítők forgalmában csak az idei évtől alkalmazzák a kedvezményes, 18 százalékos áfát (amely jövőre tovább, 5 százalékra mérséklődik), az ágazatban érdekelt vállalkozásoknak már tavaly biztató évük volt a pénzügyi beszámolók szerint – írja a vg.hu kedden a BCE Nemzeti Cégtár Nonprofit Zrt. adatai alapján.
Tavaly 16 974 vállalkozás ért el 473,9 milliárd forintos forgalmat, ez létszámban 5,6 százalékos visszaesés, bevételben viszont 3,1 százalékos előrelépés. A piaci szereplők 77 950 alkalmazottat foglalkoztattak tavaly, ami éttermenként átlagosan 4,59 dolgozót feltételez, ugyanez a mutató 2015-ben még csak 4,15 volt.
A cikk szerint szembetűnő a fővárosi vendéglátósok dominanciája: a piaci szereplők 44,4 százaléka budapesti, és övék a teljes árbevétel 57 százaléka. A régiók versenyében a Nyugat-Dunántúl és a Dél-Alföld követi Közép-Magyarországot.