Szégyellte magát a csapat játéka miatt

2024.06.18. 20:02

Marco Rossi visszaszólt azoknak, akik Ádám Martin testalkatán viccelődtek

Négy év óta először szégyellte magát a csapat játéka miatt a Svájc elleni Európa-bajnoki csoportmeccsen – mondta a szövetségi kapitány a szerdai, német válogatott elleni mérkőzést felvezető sajtótájékoztatón Stuttgartban. Kitért az Ádám Martin testalkatán viccelődő mémekre is. Rossi szerint rendkívül kellemetlen és tiszteletlen, ami történt.

MW

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya (b) és Gulácsi Péter kapus érkezik a csapat pályabejárására a stuttgarti MHP Arénába

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Marco Rossi a stuttgarti sajtótájékoztatón válaszolt az újságírói kérdésekre. Szerinte a meccsen nem számít majd, hogy az irányításával a magyarok még nem kaptak ki a németektől, a legutóbbi három egymás elleni meccs két döntetlen mellett egy magyar sikert hozott.

ROSSI, Marco
Marco Rossi a Magyarország-Svájc mérkőzésen a kölni RheinEnergieStadionban
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

A hagyomány sajnos nem elég, a futballban a múlt nem számít. Lehet rá emlékezni, de nem döntő. Miután elvesztettük az első mérkőzést Svájc ellen, nagyon csalódottak voltunk, főleg látva az első félidei teljesítményt. Szünet után is hibáztunk még, de akkor már jobbak voltunk. Végül az első félidő határozta meg a végeredményt, a háromból két gól a mi komoly hibánknak volt betudható. Az Eb-n ezért komoly árat fizetsz

– reagált a magyar szövetségi kapitány.

„Négy éve ez volt az első alkalom, hogy szégyelltem a csapatom játékát az első félidőben”

– utalt vissza keddi sajtótájékoztatóján a Svájctól elszenvedett 3-1-es vereségre a szakember. 

A második már jó volt, de ott is hibáztunk. Összességében háromból két gólt a saját hibánkból kaptunk. Most mindannyian úgy érezzük, hogy nagyon meg szeretnénk mutatni, hova tartozunk. Ez persze nem jelent önmagában győzelmet, de még döntetlent sem, viszont küzdeni fogunk mindvégig

– jelentette ki a magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakvezető. 

A magyar válogatott olasz mestere szerint a német a legjobb csapat az Európa-bajnokságon, és sokat változott a legutóbbi, 2022-es találkozásuk óta.

Németország a legkeményebb rivális, amellyel szembe lehet kerülni ezen az Eb-n. Nem csak papíron jobb nálunk a német csapat, ezt ki kell mondani, ezen senki sem sértődhet meg

– mondta Rossi. 

Ez motivál minket, hogy a legjobbunkat nyújthassuk. Remélem, egy pontot meg tudunk kaparintani, amihez tökéletes meccset kell játszanunk, és akkor még él a remény a továbbjutásra az utolsó körben. Ez már nem az a német csapat, amellyel két éve játszottunk. Toni Kroos visszatért, őt nem kell bemutatni, és bár az előző edzőik is jók voltak, de a mostani tényleg egy top szövetségi kapitány. Ha mindezt figyelembe vesszük, tudjuk, hogy nagyon nehéz lesz.

Rossi: amikor megsértik a játékosokat, az elfogadhatatlan

Rossi két-három poszton tervez változást a Svájc elleni kezdőhöz képest. Egy külföldi újságíró kérdésére keményen reagált arra is, hogy az elmúlt napokban Ádám Martin mémsztár lett az interneten, a testalkatán viccelődnek a különböző fórumokon.

Ami az interneten zajlik és ami a képeket illeti, sok idióta ül a billentyűzet mögött, és azt nem tudjuk befolyásolni, hogy az emberek mit gondolnak. Ez része a futballnak. De amikor blogokon az emberek megsértik a játékosokat, az tiszteletlenség, az elfogadhatatlan. Rendkívül kellemetlen, ami történt vele. Születése óta ilyen genetikát hordoz magában. Reméljük, gólt fog lőni az Eb-n, az egy jó válasz lenne, de nem hiszem, hogy őt ez nagyon megérintette volna. 

– zárta le a témát Rossi.

Több mint 2500 rendőr lesz a német–magyar meccsen

Több mint 2500 rendőr teljesít majd szolgálatot szerdán Stuttgartban a német–magyar csoportmérkőzésen a labdarúgó-Európa-bajnokságon.

A város hatóságainak keddi tájékoztatása szerint a rendőrség és az európai szövetség (UEFA) a részben „erőszakos” magyar szurkolók miatt magas rizikófaktorú meccsként sorolta be a találkozót.

„Ez különleges előkészületeket von maga után” – jelentette ki Thomas Strobl, Baden-Württemberg tartomány belügyminisztere, aki 15-20 ezres vendégtáborra számít Stuttgartban.

Hungary v Switzerland: Group A - UEFA EURO 2024
A rendőrség figyeli, ahogy a svájci és a magyar futballszurkolók a németországi Kölnben vonulnak 
Fotó: Ying Tang / Forrás: AFP

Az egyes szurkolói csoportokat a hatóságok külön kísérik a stadionhoz, és a vonulásokat lépcsőzetesen indítják majd el a belvárosból. A magyar hívek a középső várkertben (Mittlerer Schlossgarten) gyülekeznek, a hazai szurkolók pedig két kilométerrel arrébb, a városi parkban (Stadtgarten). A rendfenntartók közleménye szerint ha mégis rendbontásokra, összecsapásokra kerülne sor, akkor a rendőrök „erős és robusztus fellépéssel, gyorsan és célirányosan avatkoznak közbe és csillapítják le a kedélyeket”.

A dpa hírügynökség megjegyezte, hogy a 2021-es Eb-n a két csapat 2–2-vel zárult csoportmérkőzésén radikális vendégszurkolók homofób feliratokat emeltek a magasba. Szombaton, a kölni Svájc–Magyarország (3–1) meccs viszont békésen zajlott le.

Lang Ádám kimarad a kezdőcsapatból

A játékosok részéről Lang Ádám elárulta, ő az egyik, aki kimarad a kezdőcsapatból. Ennek ellenére kijelentette, jó állapotban van, az előző három meccs és az edzések segítettek, hogy utolérje magát az idény végi sérülését követően.

LANG Ádám
Lang Ádám
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Futballban mind védekezésben, mind támadásban együtt kell mozognia a csapatrészeknek, melyek között az első félidőben a távolságok túl nagyok voltak. Ezt helyretettük, voltak megbeszélések, mindenki elmondta a véleményét, így ez még egyszer nem fordulhat elő. A felelősség mindenkié

– beszélt a Svájc elleni nyitókörös vereségről az Omonia védője, aki úgy vélte, az első félidő kiábrándító volt, de a másodikra lehet építeni.

Lang szerint szeretnének ki-ki mérkőzést vívni a házigazdával, noha ismerik a németek kvalitását, akik valószínűleg ismét domináns játékkal rukkolnak elő, nekik viszont a saját erősségeiket kell előtérbe helyezni.

Az előző Eb-n fejeltem egy gólt Neuernek, ráadásul itt Németországban. Nyilván különleges pillanat volt számomra, hiszen minden kissrác álma, hogy eredményes legyen egy Eb-n. Az hab a tortán, hogy világklasszis csapat és kapus ellen sikerült. Remélem, megismétlem, de azzal is kiegyeznék, ha bármelyik játékostársamnak sikerülne

– beszélt az előző Eb-n 2-2-re végződött müncheni találkozóról Schäfer András.

Az Union Berlin középpályása kifejtette, semmiképpen sem hátrány, hogy a magyar keret tagjai közül sokan játszottak már ebben a stadionban, több német válogatott játékos ellen. Hozzátette, mostanság minden sorsoláson megkapják Németországot, így már mindenkinek van tapasztalata a szerdai riválissal szemben.

Nem játszottam jól, ezt reálisan kell látnom. Passzívabb voltam, nem tudtam annyit hozzátenni a játékunkhoz. A második félidőben tudtam fejlődni meccsen belül

– mondta a svájciak elleni meccsről. 

„Inkább arra a három évre kell építenem, amit a válogatottban töltöttem eddig, mert kimásztunk már ennél nehezebb helyzetekből is. Azt kell előhoznunk, ami miatt nem szerettek ellenünk játszani ezek a csapatok”

– jelentette ki a 25 éves futballista, aki a riválistól nem akart egyetlen sztárt sem kiemelni, mondván, annyi kiemelkedő játékosa van, hogy felesleges lenne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában