Nyári különlegesség

2020.06.14. 15:03

Így készítsen édes házi levendulaszörpöt

Nemcsak azért imádjuk a levendulát, mert isteni az illata, hanem azért is, mert számos finomságot készíthetünk belőle a konyhában is.

Forrás: Shutterstock

Megízesíthetjük vele desszertjeinket, a kávénkat, de akár szörpöt is készíthetünk belőle írja az Origo.

A levendulaszörpben az a legjobb, hogy mindössze 20 percre van szükség az elkészítéséhez, bár egy éjszakát állnia kell. Nagyon fontos, hogy a szörphöz a levendulát csakis biztonságos helyről szedjük le. Figyeljünk rá, hogy ne legyen utak, autók vagy permetezett fák közelében.

Hozzávalók:

  • 1 kilogramm cukor
  • 3 és fél bögre levendulavirág
  • 4 darab kezeletlen citrom héja
  • 1 liter víz
  • 1 vaníliarúd kikapart magja és belseje
  • Elkészítés:

  • Szedés után távolítsuk el a virágokat a levenduláról, alaposan öblítsük le.
  • Öntsük a cukrot, a megtisztított citromok héját és a vizet egy tálba, és kezdjük el felforralni. Akkor lesz kész, ha szirupos állagú keveréket kapunk.
  • Amint elkészült, keverjük bele a vaníliát, majd rakjuk bele a levendulát, vegyük le a tűzről és fedjük le.
  • Tegyük félre pihenni egy éjszakára.
  • Másnap készítsük elő a szörpös üvegeket: mossuk ki, sterilizáljuk.
  • Szűrjük le a szörpöt, forraljuk újra össze, majd töltsük az üvegekbe.
  • Tegyük száraz dunsztba párnák, plédek közé 1-2 napra.
  • Fogyasszuk áfonyával és jéggel.

    Borítókép: illusztráció

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!