2020.05.10. 15:39
Hogyan készül a frissítő és egészséges szörp bodzavirágból?
A bodza az egyik leggyakrabban használt gyógynövény a világon, ráadásul az íze miatt szívesen is fogyasztják mindenütt.
Forrás: Shutterstock
Fotó: encierro
A bodza az egyik leggyakrabban használt gyógynövény a világon. Az őslakos amerikaiak fertőzések kezelésére használták, míg az ősi egyiptomiak az arcbőrükre és égési sérülésekre. Manapság is használják a népi orvoslásban Európa számos részén. A nyers bogyókat nem tanácsos megenni, ahogy a levelét sem, mert gyomorproblémákat okozhat, ugyanakkor a virágából számos finomságot készíthetünk, például szörpöt – írja a tafelspicc.hu.
A bodzavirág szerepe
Gyakran figyelmen kívül hagyják egészségre gyakorolt hatását, és inkább az aromája és az íze miatt használják például a különféle italok és ételek készítésére. A bodzának a virágát és megfelelően készítve a bogyóját is elhasználhatjuk, ugyanakkor a leveleket, a kérget és a gyökereket messzire el kell kerülni.
A bodzavirág egészségügyi előnyei
Antiszeptikus és gyulladáscsökkentő hatása van, ezért használják a népi gyógyászatban. Leggyakrabban megfázás és influenza esetén fogyasztják. A bodzavirág vízhajtó és hashajtó is, így segíthet a székrekedés kezelésében.
Mivel antibakteriális és antivirális tulajdonságai is vannak, segíthet enyhíteni bizonyos allergiák tüneteit, és fokozhatja az immunrendszer működését.
Helyileg alkalmazva hozzájárulhat az ízületi fájdalom, az ízületi gyulladás és a duzzanatok enyhítésére. Továbbá csökkentheti a vércukorszintet, és kiváló szájvíz készíthető belőle. És ez még mindig nem minden, ugyanis gazdag antioxidánsokban, elsősorban flavonokban és flavonolokban.
Hogyan gyűjtsük be a bodzát?
Fontos, hogy csakis biztonságos helyről szedjük a bodzavirágokat, a forgalmas utakat kerüljük el a kipufogógáz miatt, és a teljesen kinyílt virágtányérokat keressük elsősorban. Érdemes megfigyelni a bodza környezetét, hiszen ha gyümölcsfák közelében van, nem tudhatjuk, mikor permetezték utoljára őket. Illetve mielőtt leszednénk a virágokat, nézzük meg jó alaposan, ha tetveket találunk rajta, akkor inkább keressünk másik bokrot.
A gyűjtés után jöhet a tisztítás. Érdemes tudni, hogy ha hideg vízzel lemossuk, akkor a virágpor egy része is odavész. Azonban sokan nem mossák meg a virágokat, hogy ne pazarolják a virágport.
Bodzaszörp készítése
Hozzávalók:
25 bodzavirágtányér
4,5 kg cukor
7 l víz
6 db citrom
2 evőkanál citromsav
Elkészítés:
Tegyük fel forrni a vizet, ha elég meleg, keverjünk el benne a cukrot.
Amint elkészült a szirup, tegyük bele a bodzavirágokat, a felkarikázott citromot és a citromsavat.
Fedjük le és tegyük félreeső helyre legalább 4 napra, hogy az ízek összeérjenek.
Közben rendszeresen keverjük meg.
Amint letelt az idő, szűrjük le, adagoljuk üvegekbe és kész is a bodzaszörp.
Borítókép: illusztráció