2019.11.07. 11:30
Süssön remek süteményeket őszi gyümölcsökből!
Beköszöntöttek a hideg napok, ilyenkor pedig könnyen megjöhet a kedvünk a sütéshez. Íme pár tipp, hogy könnyebben menjen a dolog!
Forrás: Shutterstock
Fotó: FamVeld
Ahhoz, hogy az édesség tökéletesen sikerüljön, érdemes megfogadnia négy jó tanácsot, így nem éri majd kellemetlen meglepetés.
Alma
Maradjon fehér! Hámozás és feldarabolás után a gyümölcs gyorsan megbarnul. Ha meglocsolja citromlével vagy citromos vízzel, elkerülheti ezt.
Karantén: Az almát el kell különíteni a többi zöldségtől és gyümölcstől, mert etilént bocsát ki, mely gáz felgyorsítja az érési folyamatot. A burgonya is hamarabb kicsírázik tőle.
Fajtaválaszték: A gála édes, ropogós és kissé leveses, ezért a pitén kívül más sütemények hozzávalója lehet. Az idared inkább savanykás: ideális sütéshez, főzéshez és szósznak. A Jonathan húsa puha, inkább kompótnak használható. A starking a legillatosabb fajta, rendkívül egyedi, édes az íze, szinte bármilyen ételhez felhasználható.
Körte
Ujjteszt: Sütéshez a kemény húsú, még nem teljesen érett példányok a legalkalmasabbak. Tesztelje gyengéden a hüvelykujjával: ha nem nyomódik be, pont jó.
Csak óvatosan! A későn érő fajták héja nehezen emészthető, és puffadást okozhat, az alatta lévő ún. kősejtek pedig az arra érzékenyeknek bél- és epegörcsöt válthatnak ki. Egyszerű lehúzni a héját, ha 1-1 percre forrásban lévő, majd hideg vízbe teszi a gyümölcsöt.
Mivel harmonizál? Társítsa mandulával, dióval és más olajos magvakkal, de nagyon finom fahéjjal, szegfűszeggel fűszerezve is.