túlvásárlás

2019.08.09. 12:30

Túl sok ételt dobnak ki Lengyelországban

Lengyelország foglalja el az ötödik helyet azon európai országok rangsorában, ahol a legtöbb élelmiszert pazarolják el.

Forrás: Shutterstock

Egy átlag lengyel évente 247 kilogrammnyi élelmiszer-hulladékot termel, amivel az ötödik legnagyobb pazarló Európában, számol be a V4 hírügynökség a Polish Economic Institute (PEI)-ra hivatkozva.

A lengyelek legtöbbször a kenyeret, a gyümölcsöket és a füstölt húsokat dobják ki.

Lengyelországban, hasonlóan az unió más országaihoz, a legtöbb élelmiszert a háztartásokban dobják ki – az összes hulladék mintegy 53 százalékát. Ezt követik az élelmiszer-feldolgozó, előállító üzemek, valamint az éttermek.

Az intézet szerint az ételek harmadik azért dobják ki, mert lejárt a minőségük. A fő okok között van még a túlvásárlás, a helytelen tárolás is.

A PEI felmérése szerint az Európai Unióban az éves átlagos élelmiszer-hulladék mennyisége 88 millió tonna körül van, ebből Lengyelország része 9 tonna.

Mindeközben az adatok szerint 1,6 millió ember él az országban extrém szegénységben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!