2019.08.09. 12:30
Túl sok ételt dobnak ki Lengyelországban
Lengyelország foglalja el az ötödik helyet azon európai országok rangsorában, ahol a legtöbb élelmiszert pazarolják el.
Forrás: Shutterstock
Egy átlag lengyel évente 247 kilogrammnyi élelmiszer-hulladékot termel, amivel az ötödik legnagyobb pazarló Európában, számol be a V4 hírügynökség a Polish Economic Institute (PEI)-ra hivatkozva.
A lengyelek legtöbbször a kenyeret, a gyümölcsöket és a füstölt húsokat dobják ki.
Lengyelországban, hasonlóan az unió más országaihoz, a legtöbb élelmiszert a háztartásokban dobják ki – az összes hulladék mintegy 53 százalékát. Ezt követik az élelmiszer-feldolgozó, előállító üzemek, valamint az éttermek.
Az intézet szerint az ételek harmadik azért dobják ki, mert lejárt a minőségük. A fő okok között van még a túlvásárlás, a helytelen tárolás is.
A PEI felmérése szerint az Európai Unióban az éves átlagos élelmiszer-hulladék mennyisége 88 millió tonna körül van, ebből Lengyelország része 9 tonna.
Mindeközben az adatok szerint 1,6 millió ember él az országban extrém szegénységben.