2019.07.01. 22:15
Egy kutatás szerint az alma alakú nőknek körte alakúvá kéne válniuk
Egy nagyléptékű amerikai kutatás szerint azok az idősebb, egészséges súlyú nők, akik a hasuk helyet a combjukra híznak, védettebbek a szívbetegségektől.
Forrás: Shutterstock
Fotó: Halfpoint
A kutatók szerint az „alma alakú” nőknek meg kell próbálnia leadni a hasukból és „körte alakúvá” válni.
A European Heart Journal című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban 2600 egészséges testsúlyú 18 éven felüli nőt vizsgáltak, akiknek testtömeg-indexe (BMI) 18-25 között volt. A résztvevők egy 1990-es évek közepétől folyó nagy amerikai kutatás, a Women's Health Initiative keretében rendszeresen estek át olyan vizsgálaton, amely a testzsírt, az izmokat és a csontsűrűséget mérte fel.
A kutatás megállapította, hogy
az „alma alakú” nőknél, akik a hasukra híznak, nagyobb volt a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázata, mint azoknál a „körte alakú” nőknél, akiknél a zsírpárnák a combjukat és a csípőjüket erősítették.
A tudósok korábban is tisztában voltak azzal, hogy
a hasi szervek körül felhalmozódó zsír, az úgynevezett zsigeri zsír megnöveli az anyagcsereproblémák, köztük a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát
- emlékeztetett a tanulmányt ismertető BBC News.
A kutatók egyelőre nem tudják megmagyarázni, hogy a combon kialakuló zsír miért védhet a szív és érrendszeri betegségektől, de az
kiderült, hogy ez a zsír nem okoz problémát a test szerveiben.
Az egészségtelen életmód viszont a középkorúaknál a hasi zsírt növeli. A tanulmányt jegyző Qibin Qi professzor, a New York-i Albert Einstein Orvosi Egyetem tudósa elmondta, hogy a korábbi kutatások azokkal foglalkoztak, akik túlsúlyosak vagy elhízottak voltak. „A mi tanulmányunk résztvevői olyan nők voltak, akiknek normális volt a testsúlya. Tehát ez az üzenet nagyon fontos:
még az egészséges testsúlyú nőknél is számít, hogy a testük 'alma alakú' vagy 'körte alakú'”.
Qi professzor hangsúlyozta, hogy meg kell próbálni a hasi zsírt csökkenteni, és elérni, hogy javuljon az arány, tehát a combon legyen inkább több zsír. Hozzáfűzte, kutatócsoportja most azon dolgozik, hogy megállapítsák, milyen különleges étrenddel vagy testedzéssel lehet ezt elérni.
„A jövőbeni kutatások annak feltárására, hogy a testzsír eloszlása hogyan járul hozzá ezekhez a betegségekhez, fontos új módszereket tárhat fel a szívinfarktusnak és a stroke-nak a megelőzésére és kezelésére”
- mondta el Sonya Babu-Narayan, a Brit Szív Alapítvány társigazgatója.
Borítókép: illusztráció