2018.06.19. 19:01
Óriási whiskey-forradalom közeleg?
Két amerikai kutató újítása alapjaiban változtatná meg, amit a whiskey-ről gondolunk.
Forrás: Shutterstock
Amerikai szakemberek egy speciális kukoricatörzs kifejlesztésén dolgoznak, amely alapjaiban változtatná meg a whiskey kedvelőinek világát – olvasható Latyák Balázs cikkében a Világgazdaság oldalán. Seth Murray, a texasi A&M Egyetem vezető kukoricatermesztője és Rob Arnold professzor
olyan növényt hoznának létre, amelyből ha whiskey-t készítenek, akkor az italból különféle ízeket lehetne kiérezni.
Valahogy úgy, mint a boroknál: a különböző szőlőfajták ugyanis meghatározzák a kaliforniai Napa-völgy, Bordeaux, vagy a Dél-Franciaországban készült borok ízét.
A Reuters beszámolója szerint ha a projekt sikeresnek bizonyul, az új whiskey akár már a következő évtized közepéig kereskedelmi forgalomba kerülhet. A tudósok ennek érdekében mindent meg is tesznek: eddig ötven tesztterméket sikerült kifejleszteniük, a következő néhány hónapban pedig több ezer genetikailag módosítatlan vetőmagot telepítenek egy kereskedelmi gazdaságban, amivel jelentősen felgyorsíthatják termelésüket.
Bár a tervek igencsak nagyszabásúak, Frank Coleman, a washingtoni székhelyű Distilled Spirits Council alelnöke azonban óvatosságra intett a projekttel kapcsolatban. Szerinte
a szakemberek munkája jelzi ugyan, hogy a desztillált szeszes italok iparágában jelentős innovációk zajlanak, de még nem tartanak ott, hogy alapjaiban forgassák fel az ágazatot.
Amerikában ráadásul a projekt sikere hegyeket mozgathatna meg, az Egyesült Államok ugyanis a világ egyik legnagyobb whiskey-fogyasztó nemzetének számít. A legnépszerűbb amerikai whiskey-fajta a bourbon, amelyet gabonából készítenek és tölgyfa hordókban érlelnek.
Borítókép: LightField Studios/Shutterstock