2017.09.06. 08:02
Nem jut elég vitaminhoz? Itt a segítség
A rohanó hétköznapokon nem mindig tudunk figyelni magunkra. A következő tippekkel azonban gyerekjáték lesz.
Napi öt adag zöldség és gyümölcs elfogyasztása a kulcsa az egészséges életnek – ezt halljuk lépten-nyomon. Betartani azonban nem mindig egyszerű ezt a szabályt, de a Fanny magazin tanácsaival biztosan sikerül fog önnek is!
1. A lényeg a változatosság – Innivalóként is
A napi öt adag azt jelenti, hogy minimum fél kiló zöldséget-gyümölcsöt kellene elfogyasztanunk, lehetőleg több alkalomra szétosztva, friss formában, hiszen hőkezeléssel veszítenek a vitamintartalmukból. Egyszerű trükk: a naponta elfogyasztott 1,5-2 liter ásványvizet ízesítsük némi frissen facsart narancs- vagy citromlével.
2. Tökéletes reggeli – Gyümölcsöt a joghurtba!
Tegyen néhány szem szőlőt, apróra vágott szilvát, felkarikázott banánt vagy ízlése szerint bármilyen gyümölcsöt a natúr joghurtba, és máris kész a vitaminokban gazdag fogás! Tízóraira és uzsonnára is együnk gyümölcsöt: egy közepes alma vagy körte, esetleg egy banán megfelel egy adagnak. Törekedjünk a változatosságra, és ne fogyasszunk mindennap hasonló gyümölcsöt.
3. Így természetes – Ne hámozza meg!
A gyümölcsök héjában is rengeteg rostanyag és antioxidáns bújik meg, ezért érdemes ezzel együtt fogyasztani őket. Nagyobb adag gyümölcssalátát is készíthet, melyet ételtartó dobozkában a munkahelyére magával vihet. A tél közeledtével pedig, amikor már nem kapható annyira sok friss idénygyümölcs, néhány szem aszalt vörösáfonyával vagy sárgabarackkal bolondítsa meg a finom nassolnivalót.
4. A mirelit is jó - Mindig van miből választani
Ha nem jutunk friss zöldséghez, válasszuk a gyorsfagyasztottat, hiszen ennél a módszernél a legkisebb a vitaminveszteség. A konzerves, üveges termékeket inkább kerüljük. Ebédkor mindig olyan fogást válasszunk, amely mellé párolt zöldséget is fogyaszthatunk. A szakemberek ajánlása szerint napi 5 adagból három legyen a zöldség, kettő pedig a gyümölcs, hiszen utóbbinak magasabb a cukortartalma.