Sport

2015.07.29. 19:29

Osztrákok és magyarok együtt röpködtek Kecskéd fölött

Hat vendég érkezett Ausztria legdélebbi tartományából, Karintiából a kecskédi repülőtér negyedik vitorlázó táborába azért, hogy a magyar pilótákkal együtt hódoljanak közös hobbijuknak: a repülésnek.

Wágner Zsanett

A helyi repülősök, az Oldtimer Aero Club tagjai és az osztrák Hirter Flugsportclub közötti jó kapcsolat már évekkel ezelőtt kialakult. A sport szeretete és Medgyesy László, a külföldi egyesület technikai vezetője az összekötő kapocs.

– Egy pilóta számára a repülőtéren ülni és várni a megfelelő időt rosszabb, mintha valami komoly betegség miatt kellene a földön maradni. A viccet félretéve a legnagyobb viharban érkeztünk és sajnos az idő azóta sem kedvez a sportnak. Azonnal felszállunk, ha az időjárás engedi. Valószínű vasárnapig maradunk, remélhetően több termik is kialakul addig. Ez a környező levegőhöz képest melegebb, tehát emelkedő légtömeget jelent, ami szükséges a vitorlázó repüléshez – mondta Laci bácsi.

A vendégek 435 kilométert utaztak négy vitorlázóval. A meteorológiai előrejelzések szerint csütörtökön már elképzelhető az annyira tiszta ég, hogy érdemes lesz kicsomagolni a legnagyobb „madarat”, a 18 méter hosszú Cirrust. A német gyártmányú gép minden porcikája alumínium és több szempontból is a legnagyobb. Az átlagos siklószáma 40 méter (a siklószám a motor illetve a hajtómű használata nélkül – siklórepülésben – a megtett út és az elveszített magasság hányadosa – a szerk.) és 220 kilométer/óra sebességgel száll. Érdekesség, hogy a Cirrus tetején napelemek találhatóak, amik elegendő energiát biztosítanak a rádió akkumulátorának feltöltéséhez. A gép, annak ellenére, hogy 45 éves csaknem 10–15 ezer euróba (3–4,5 millió forint) kerül. Ugyanez újonnan a többszöröse, 80 ezer eurót kóstál, körülbelül 24 millió forintot. A repülő, csakúgy mint a többi szárnyas az osztrák klub tulajdona.

Gróf Zoltán, az Oldtimer Aero Club motoros szakosztály és az idei tábor vezetője elújságolta, a vendégekből augusztusban minden bizonnyal vendéglátók lesznek. Ugyanis a kecskédi pilóták örömmel fogadták az osztrák repülőnapra szóló szívélyes meghívást és pár hét múlva nekivágnak a több száz kilométeres útnak.

Címkék#Kecskéd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!