Sport

2016.08.25. 10:10

Nemzetközi kézilabdatornával tisztelegnek Kanyó Antal emléke előtt

Ezúttal is megrendezi rangos utánpótlástornáját a Grundfos Tatabánya, amelyen a hazai élcsapatok mellett neves külföldi egyesületek is részt vesznek.

Kun Attila

A hagyományos augusztusi Kanyó Memorialt immár negyedik alkalommal rendezi meg a Grundfos Tatabánya, ezúttal csütörtöktől szombatig, mégpedig a tatai Eötvös-gimnázium termében, valamint a tarjáni kézilabda-csarnokban.

– Ez a megmérettetés kiváló alkalom a nemzetközi kapcsolatok ápolására – tudtuk meg Vécsey Gábortól, a Grundfos Tatabánya utánpótlás-menedzserétől. – Korábban elsősorban a szomszédos országokba jártunk tornákra, a Kanyó Memorialnak köszönhetően azonban intenzívebbé váltak a kapcsolatok a nemzetközi élmezőny tagjaival, így már dán, francia és svéd meghívásoknak is eleget tudunk tenni. Ezen a tornán, illetve a külföldi kapcsolatok ápolása során azokat a működő módszereket keressük pályán és pályán kívül is, amelyeknek köszönhetően ezek a kézilabdakultúrák működnek és amelyeket mi is adaptálni tudunk – tudtuk meg a sportvezetőtől.

A torna névadója

Kanyó Antal (1961-2013) a tatabányai kézilabdasport meghatározó alakjának számított. 1974-től 1990-ig játszott a TBSC színeiben, háromszoros bajnok, egyszeres kupagyőztes volt a csapattal, emellett a KEK-ben és az IHF-kupában is eljutott a legjobb négy közé. Ifjúsági és junior-válogatott is volt, több, mint 200 NB I.-es mérkőzésen szerepelt. 1990-től 1996-ig Svájcban játszott. Jelentős szerepet vállalt a legújabbkori tatabányai kézilabdasport felvirágoztatásában, 2011-től a Tatai AC vezetőedzőjeként tevékenykedett.

A legnépesebb táborral egyébként a svéd Ystads képviselteti magát, akivel a Tatabánya startégiai kapcsolatot is ápol. A svédek három csapattal jönnek és erejükre jellemző, hogy az olimpiai résztvevő svéd válogatott keretében öt ystad-i nevelésű játékosuk kapott helyet. A sok visszatérő vendég mellett új egyesületként vesz részt a tornán a Ferencváros is. A tornára történő nevezés egyébként meghívásos alapon történik, elsősorban olyan csapatokat látnak vendégül, akik saját országukban is komoly játékerőt képviselnek, emellett nagy hagyományokkal rendelkező kézilabda-kultúrákból érkeznek.

A torna menetrendje

A Kanyó Memorial csütörtökön kezdődik és szombaton zárul, a mérkőzéseket Tarjánban és Tatán rendezik. Az első és a második napon is 9 órakor kezdődnek az első összecsapások, az utolsó mérkőzések kezdési ideje 17 óra. A harmadik napon a kezdési idő ugyancsak 9 óra, az utolsó mérkőzés (az U16-osok döntője) 14:30-kor rajtol. Az U14-esek döntője 11-kor kezdődik. Az első két napon mindkét helyszínen zajlanak a meccsek, a zárónapi mérkőzéseket Tatán rendezik.

Az emléktorna résztvevői: U14: A csoport: Grundfos Tatabánya KC, Dabas KC, Gyöngyös KK, Ystads IF "white" (svéd), B csoport: Budaörs KK, Éles Kézisuli, Nove Veseli (cseh), Ystads IF "blue" (svéd). U16: Grundfos Tatabánya KC, Dabas KC, Gyöngyös KK, Ystads IF (svéd). B csoport: FTC, NEKA, Veszprém, Nove Veseli (cseh). Mindkét korosztályban két négyes csoportban, körmérkőzéses formában küzdenek a csapatok a továbbjutásért. A csoportküzdelmek végén a csoportok 1. és 2., valamint 3. és 4. helyezettjei keresztbejátszanak egymással. A párharcok győztesei küzdhetnek meg a dobogós helyezésekért valamint az 5. pozícióért, a 7. helyért nem játszanak.

 


 

Kun Attila A torna névadója Kanyó Antal (1961-2013) a tatabányai kézilabdasport meghatározó alakjának számított. 1974-től 1990-ig játszott a TBSC színeiben, háromszoros bajnok, egyszeres kupagyőztes volt a csapattal, emellett a KEK-ben és az IHF-kupában is eljutott a legjobb négy közé. Ifjúsági és junior-válogatott is volt, több, mint 200 NB I.-es mérkőzésen szerepelt. 1990-től 1996-ig Svájcban játszott. Jelentős szerepet vállalt a legújabbkori tatabányai kézilabdasport felvirágoztatásában, 2011-től a Tatai AC vezetőedzőjeként tevékenykedett. A torna menetrendje A Kanyó Memorial csütörtökön kezdődik és szombaton zárul, a mérkőzéseket Tarjánban és Tatán rendezik. Az első és a második napon is 9 órakor kezdődnek az első összecsapások, az utolsó mérkőzések kezdési ideje 17 óra. A harmadik napon a kezdési idő ugyancsak 9 óra, az utolsó mérkőzés (az U16-osok döntője) 14:30-kor rajtol. Az U14-esek döntője 11-kor kezdődik. Az első két napon mindkét helyszínen zajlanak a meccsek, a zárónapi mérkőzéseket Tatán rendezik.

Az emléktorna résztvevői: U14: A csoport: Grundfos Tatabánya KC, Dabas KC, Gyöngyös KK, Ystads IF "white" (svéd), B csoport: Budaörs KK, Éles Kézisuli, Nove Veseli (cseh), Ystads IF "blue" (svéd). U16: Grundfos Tatabánya KC, Dabas KC, Gyöngyös KK, Ystads IF (svéd). B csoport: FTC, NEKA, Veszprém, Nove Veseli (cseh). Mindkét korosztályban két négyes csoportban, körmérkőzéses formában küzdenek a csapatok a továbbjutásért. A csoportküzdelmek végén a csoportok 1. és 2., valamint 3. és 4. helyezettjei keresztbejátszanak egymással. A párharcok győztesei küzdhetnek meg a dobogós helyezésekért valamint az 5. pozícióért, a 7. helyért nem játszanak. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!