Diplomácia

2024.04.30. 11:15

Szijjártó Péter: az atomháborús őrületnek csak a békepárti politikusokra való szavazással lehet véget vetni (videó)

Együttműködésre van szükség azon országok között, amelyek eléggé bátrak ahhoz, hogy felszólaljanak a mielőbbi ukrajnai béketeremtés mellett, remélhetőleg ez közelebb hozhatja a diplomáciai rendezést – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Dusanbéban.

MW

A tárcavezető a tádzsik kollégájával, Szirodzsiddin Muhriddinnal folytatott találkozóján kiemelte, hogy a közelgő magyar európai uniós elnökségre rendkívüli kihívásokkal és veszélyekkel teli időszakban kerül sor

Forrás: Facebook / Szijjártó Péter

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a tádzsik kollégájával, Szirodzsiddin Muhriddinnal folytatott találkozóján kiemelte, hogy a közelgő magyar európai uniós elnökségre rendkívüli kihívásokkal és veszélyekkel teli időszakban kerül sor.

Emlékeztetett rá, hogy a közösség szomszédságában több mint két éve fegyveres konfliktus pusztít, és ez igen súlyos negatív következményekkel jár a kontinens országaira nézve.

„Sajnos, egyes európai politikai vezetők úgy gondolják, hogy ők maguk is háborúban állnak, hogy Európa is háborúban áll, miközben ez nem igaz, mivel ez a háború Ukrajna és Oroszország között zajlik”

– húzta alá.

Szijjártó Péter ennek kapcsán arra is figyelmeztetett, hogy minél tovább tart a háború, annál nagyobb a kockázata a további eszkalációnak.

Szavai szerint veszélyes irányba haladnak a folyamatok, amit jól példáznak a nyugati katonák esetleges Ukrajnába küldéséről vagy éppen a nukleáris fegyverek bevetésének lehetőségéről szóló közelmúltbeli nyilatkozatok.

„Ezért együtt kell működniük azon országoknak, amelyek a béke pártján állnak, amelyek eléggé bátrak ahhoz, hogy felszólaljanak a béke mellett” – jelentette ki.

„És remélem, hogy ez az együttműködés segíteni fog a békés megoldás megtalálásában” – tette hozzá.

A miniszter arra is kitért, hogy a mostani immár a tizenegyedik találkozója tádzsik hivatali partnerével, ez pedig jól mutatja, hogy a két ország milyen nagy jelentőséget tulajdonít a kétoldalú kapcsolatoknak.

A külügyminiszterek tárgyalása itt tekinthető meg:

Szijjártó Péter Daler Juma energetikai és vízügyi miniszterrel egyeztetett a Közép-Ázsiát is érintő klímaváltozással kapcsolatban:

„A világon továbbra is súlyos problémát jelent a terrorizmus terjedése” – írja közösségi oldalán Szijjártó Péter.
Közép-Ázsia különösen ki van téve ennek a veszélynek, ezért nagyon fontosak a tádzsik erőfeszítések annak érdekében, hogy a terroristák ne juthassanak el Afganisztánból Európába – emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Az atomháborús őrületnek csak a békepárti politikusokra való szavazással lehet véget vetni

A tárcavezető arról számolt be, hogy az emberiség a veszélyek korát éli, az ukrajnai háború negatív hatásait az egész világ nyögi, márpedig a csatatéren nincsen megoldás, csupán halottak és pusztítás, a rendezéshez fegyverszünetre és béketárgyalásra lenne szükség, különösen most, hogy a háború egyre veszélyesebbé válik.

 

Veszélyesebb lesz az öldöklés és a pusztítás mértékének növekedése miatt, veszélyesebb lesz az egyre több fegyverszállítmány miatt, és veszélyesebb lesz, ugyanis az európai politikusok egy jelentős része folyamatosan lovalja bele magát a háborús őrületbe, egészen addig, hogy most már egy atomháborús őrület is megjelent az európai politikai diskurzusban

 - hangsúlyozta.

"Emlékezzünk, a háború kezdete után a nyugat-európai politikusok arról beszéltek, hogy csak sisakokat meg paplanokat szállítanak az ukrán hadseregnek, aztán jöttek a fegyverek, aztán jöttek a tankok, aztán jöttek a légvédelmi rakéták, aztán jöttek a harci repülőgépek, egészen odáig, hogy a francia elnök már szárazföldi csapatok Ukrajnába küldéséről fantáziál" - sorolta.

Sajnos mostanra ez a nyugat-európai háborús őrület újabb dimenzióba lépett, s egyfajta atomháborús őrületté alakult át. Hallhattuk már a francia elnököt, de hallhattuk a lengyel elnököt is megnyilatkozni az atomháború esetleges lehetősége kapcsán

 - emelte ki.

Szijjártó Péter ennek kapcsán pedig arra figyelmeztetett, hogy atomháború esetén minden és mindenki elveszik, amit józan ésszel senki nem akarhat, márpedig szavai szerint egyre inkább úgy tűnik, hogy ha az ukrajnai konfliktus továbbterjed, harmadik világháborúvá eszkalálódik, akkor az atomháború lehet.

"Ne felejtsük el, hogy sisakok küldésétől atomháborús őrületig jutottunk el gyakorlatilag két éven belül. Mindez azt mutatja, hogy az atomháborús őrület megelőzése érdekében, annak érdekében, hogy véget vessünk ennek az atomháborús őrületnek, minél előbb le kell zárni az ukrajnai háborút" - mondta.

"Minél előbb fegyverszünetet kell kötni, s minél előbb asztalhoz kell ültetni béketárgyalásra a háborúzó feleket. Ehhez egy nagy lépést tehetünk majd június 9-én az európai parlamenti választásokon, ahol ha az emberek békepárti politikusokra szavaznak, akkor meg tudják menteni Európát, meg tudják menteni a világot ettől az atomháborús őrülettől" - jelentette ki.

Magyarországon is minden eddiginél fontosabb talán, hogy az emberek a szavazóurnákhoz járuljanak, és ne felejtsék el, hogy a béke színe a narancs, a béke neve a Fidesz, és a Fideszre való szavazással lehet az atomháborús őrületnek véget vetni

 - fogalmazott.

Magyarország és Tádzsikisztán biztonsági együttműködési megállapodást kötött

Magyarország és Tádzsikisztán megállapodást írt alá a biztonsági együttműködésről és a bűnözés elleni harc koordinálásáról - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Dusanbéban.

A tárcavezető a tádzsik kollégájával, Szirodzsiddin Muhriddinnal folytatott egyeztetését követően arról számolt be, hogy a két ország kapcsolatai a kölcsönös tiszteleten alapulnak, a békéről és a terrorellenes küzdelem fontosságáról vallott közös nézeteik nyomán pedig a felek megegyezést kötöttek a biztonsági együttműködésről és a bűnözés elleni harc koordinálásáról.

Ennek kapcsán pedig leszögezte, hogy Magyarországhoz hasonlóan Tádzsikisztán is a mielőbbi ukrajnai békekötés pártján áll.

Tájékoztatásában arra is kitért, hogy hazánk most az Európai Unió soros elnökségére készül, márpedig a közösség külpolitikai prioritásai között az utóbbi időszakban megjelent az együttműködés erősítése Közép-Ázsiával.

"Ez nem is csoda, mert a közép-ázsiai térség rendkívül dinamikusan fejlődik, ráadásul az Oroszországgal szemben alkalmazott, egyébként kudarcot vallott, Európának nagyobb károkat okozó szankciók miatt is a kelet-nyugati irányú kereskedelmi útvonalak átrendeződésére került sor, és itt Közép-Ázsia szerepe most az Európába irányuló keleti kereskedelem szempontjából jelentős mértékben megnőtt" - emelte ki.

Szijjártó Péter közölte, hogy ezért abban egyeztek meg tádzsik hivatali partnerével, hogy a magyar EU-elnökség során véglegesíteni fogják az eddig folytatott egyeztetések nyomán megerősített partnerségi és együttműködési megállapodást Tádzsikisztán és az Európai Unió között.

Emellett elérjük, hogy Tádzsikisztán a határvédelmi törekvései sikere érdekében pénzügyi támogatást kapjon az Európai Uniótól, hiszen rendkívül hosszú, majd 1500 kilométeres határa van Tádzsikisztánnak Afganisztánnal, ahonnan pedig tudjuk, hogy a terrorveszély folyamatosan megindul Európa irányába

 - figyelmeztetett.

"És ha a tádzsikok nem tudják tartani, nem tudják megvédeni a tádzsik-afgán határt, akkor a következő időszakban Európában még súlyosabb terrorkihívással fogunk szembesülni" - húzta alá.

Ebből a szempontból is sajnos igaz, hogy az illegális migráció és a terrorizmus egyféle ördögi kört alkot egymással, hiszen az Afganisztánból kiinduló illegális migráció egyértelműen a terrorfenyegetettséget, a terrorveszélyt növeli Európában

 - tette hozzá.

A miniszter végezetül pedig támogatásáról biztosította azt, hogy Tádzsikisztán az évtized végén az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagjává válhasson.

Illetve tudatta, hogy a kormány továbbra is évi húsz ösztöndíjas helyet fog fenntartani tádzsik hallgatók számára a hazai egyetemeken, tekintettel a program népszerűségére.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában