Fagyos jövő

2022.08.29. 14:13

Belgiumban és Franciaországban is aggódnak a magas energiaárak miatt

A belga miniszterelnök szerint rendkívül nehéz lesz az elkövetkező öt-tíz tél, a francia kormány ugyanakkor szeretné elkerülni az energia hirtelen drágulását, bár úgy gondolják, hogy az árak befagyasztását nem lehet a végtelenségig fenntartani. A francia kormányszóvivő arról is beszélt, hogy nincs az a szakértő, aki garantálni tudná, hogy nem lesz áramszünet az országban télen.

Alexander De Croo belga miniszterelnök (balra) egy szélerőművet látogat meg. Nyugat-Európa-szerte aggódnak a magas energiaárak miatt

Forrás: Belga/AFP

Fotó: Dirk Waem

Európának rendkívül nehéz helyzettel kell szembenéznie az egyre emelkedő energiaárak miatt, egyes ágazatoknak komoly nehézségekkel kell majd megküzdeniük – hívta fel a figyelmet a belga miniszterelnök. A V4NA hírügynökség a Le Soir nevű lap cikke nyomán azt írja, hogy

 

Alexander De Croo arra számít, hogy az elkövetkező öt-tíz tél nagyon nehéz lesz,

 

ugyanakkor úgy véli, hogy az ország képes lesz megbirkózni az elkövetkező gazdasági nehézségekkel, ha a lakosság kellő önbizalommal és határozottsággal támogatja egymást. A belga kormányfő szerint a gazdasági válságból való kilábalás érdekében a legjobbakban kell bízni és a legrosszabbra kell felkészülni.

Hans Maertens, a Flamand Vállalkozások Hálózata (VOKA) nevű érdekképviseleti szervezet szintén úgy gondolja, hogy viharfelhők gyülekeznek a flamand gazdaság felett.

Mindeközben a Reform Mozgalom (MR) párt elnöke, Georges-Louis Bouchez vétkes vakságnak nevezte a gázfüggőséghez való ragaszkodást, szerinte ha már előre lehet tudni, hogy 5-10 nehéz tél következik, akkor nem elég a kormány által tervezett két atomreaktor karbantartása, ennél többre lenne szükség. Tinne Van der Straeten energiaügyi miniszter ugyanakkor hallani sem akar arról, hogy két atomerőműnél többet bővítsenek.

A zöldpárti miniszter az atomenergia helyett abban látja az elszabadult energiaárak megfékezését, hogy az Európai Unió közös fellépésként befagyasztja a gázárakat,

 a politikus szerint ezzel akár 770 euróval is csökkenteni lehetne a háztartások energiaszámláját. A miniszter Twitter-bejegyzése alapján az elkövetkező 5-10 tél szörnyű lesz, ha nem tesznek semmit.

Pierre-Yves Dermagne gazdasági miniszter közben a Twitteren jelentette be, hogy a minap aláírta azt a királyi rendeletet, amely az év végéig meghosszabbítja a gáz és az elektromos áram kiterjesztett szociális tarifáját. A politikus szerint az automatikus indexálás mellett ez a legfontosabb intézkedés, amellyel ellensúlyozni lehet az alacsony jövedelműek vásárlóerejének csökkenését.

A politikus ugyanakkor hozzátette, hogy a szociális tarifa rögzítése mellett a kormánynak további intézkedéseket is kell hoznia annak érdekében, hogy megsegítse a lakosságot a példátlan energiaválság közepette.

Mindeközben Franciaországban is egyre nagyobb fejtörést okoz a kormánynak az elszabaduló energiaárak kezelése,

 bár az év végéig befagyasztották az árakat, Olivier Véran kormányszóvivő szerint ezt az intézkedést nem lehet a végtelenségig fenntartani. A BFMTV-nek adott nyilatkozatában arról beszélt a politikus, hogy Franciaországban nem fog az előfordulni, ami Angliában történik, a szigetországban ugyanis szinte egyik napról a másikra 80 százalékkal megemelkedtek az energiaárak. Véran kiemelte, hogy a francia kormány azon dolgozik, hogy elkerüljék az energiaárak robbanásszerű emelkedését. A szóvivő elmondása alapján a leginkább rászoruló lakosok védelméről szóló intézkedéseket ősszel vagy a tél elején vitatja majd meg a parlament, ám részleteket nem árult el.

A riporter azon kérdésére, hogy kell-e áramkimaradásokra számítani a tél folyamán, Véran azt felelte, hogy mindent megtesznek ennek elkerülése érdekében, ám hozzátette, hogy sok múlik a téli időjáráson és a hőmérsékleten is, mert ha pár fokkal hidegebb vagy melegebb lesz az átlagos hőmérsékletnél, akkor a fogyasztásban százalékos eltérések mutatkoznak. 

A kormányszóvivő azt is bejelentette, hogy az összes atomreaktort beüzemelik, amit csak tudnak és sürgősen fejlesztik a megújuló energiaforrásokat. A riporter újra feltett kérdésére azonban azt felelte Olivier Véran, hogy nincs az a szakértő, aki garantálni tudná, hogy nem lesz áramszünet az országban télen.

Az egyik legnépszerűbb ellenzéki politikus, Marine Le Pen is megszólalt a témával kapcsolatban, a jobboldali politikus arról beszélt az LCI műsorában, hogy az országot sújtó energiaválság nem a véletlen eredménye, hanem a vezető hatalom politikai döntéseinek következménye, amire Le Pen még az áprilisi választások előtt felhívta a figyelmet. 

A jobboldali politikus szerint léteznek rövid és középtávú megoldások, amiket a helyükre kell tenni, Le Pen úgy véli, hogy invesztálni kell a nukleáris ágazatba és újra kell indítani a szektort.

Az olaszoknál már most sokkolóak a rezsiszámlák

A kis-, közép- és nagyvállalatok is érzik az energiaárak robbanásszerű növekedését – írja a Tűzfalcsoport cikke nyomán a Magyar Nemzet. A világhírű salernói paradicsomkonzerv-gyár, a La Fiammante di Buccino ügyvezető igazgatója a Facebookon tett közzé egy fotót a tavaly júliusi és az idei gáz- és villanyszámláról.

 

Míg tavaly a gyárban húsz napot dolgoztak július hónapban, és 120 432,59 eurót fizettek a gáz- és villanyszámláért, idén ez 15 nap alatt elérte a 978 618,51 eurót. Ez majdnem nyolcszorosa az egy évvel korábbi rezsiszámlának

.

 

A Facebook-bejegyzést egy keserű kérdéssel zárta: „Nem lett volna jobb munka helyett strandra menni?”

Az olasz lapok is kiemelik, hogy a csillagászati energiaárakat többek között az ukrajnai háború kitörésére adott nyugati szankciók okozzák.

 

Címkék#v4na

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában