Kultúra

2016.02.08. 18:18

Biblikus témák és korunk kihívásai grafikákon és montázsokon

A pozsonyi Nagy Zoltán grafikusművész több mint százhúsz képből álló válogatása látható az észak-komáromi Limes Galériában.

V. T.

Sajátos látásmódja bravúros technikai megoldásokkal és kísérletező kedvvel párosul: mondandójában a biblikus témák mellett a nő – az egyszerű, megtört arcú vidéki madonnák, a mítoszok homályába vesző légies teremtmények, és a mindennapok gondjain téllépő asszony, anya – alakja emelkedik ki.

Triptichon című erőteljes képén – és erre Farkas Veronika művészettörténész is felhívta a figyelmet a megnyitón – a három közül az egyik Salomét idézi, aki táncáért „cserébe” Keresztelő János fejét kérte. Ugyancsak megdöbbent aktualitásával a 206-ban készült Meghasadt táj című, vegyes technikával készült képe: ezt tavaly az egyik folyóirat címlapfotójául választotta, mint napjaink emblematikus alkotását.

A lévai születésű Nagy Zoltán Pozsonyban él és dolgozik: a főiskolát is itt végezte Albin Brunovsky tanítványaként. Dolgozott tördelőszerkesztőként, elismerést szerzett alkalmazott grafikai munkáiért, könyvillusztrációiért, plakátjaiért – ezek gondolatiságában a lengyel plakátművészettel is párhuzamba állíthatók. Észak-Komáromban második alkalommal láthatják színes grafikáit, festményeit.

Címkék#Felvidék

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!