Közélet

2015.10.05. 09:50

Új terekkel és ovifoci-pályával gyarapodtak

Nagy volt a sürgés-forgás a baji óvodában pénteken: ezen a napon adták át a német nemzetiségi intézmény tornaszobáját, focipályáját és csoportszobáját.

Sz.A.

Sokan voltak kíváncsiak az óvoda és bölcsőde gyarapodására, így nem meglepő, hogy megtelt az új tornaszoba az érdeklődő szempárokkal, szülőkkel, képviselő-testületi tagokkal és érdeklődőkkel. A gyerekek több, kedves műsorral készültek. Magyar és német nyelven énekeltek, szavaltak, táncoltak, úgy is mondhatnánk, pillanatok alatt belakták az új teret. A kislányok kékfestő ruháját sokan dicsérték, de a focimezbe öltözött kisfiúk jelenléte jelezte azt is: nem csak a tornaszoba miatt gyűltek itt össze az emberek.



Schunder Tibor polgármester kiemelte: a beruházás a jövőt fogja szolgálni, majd mosolyogva megjegyezte: ő már az óvoda 2002-es avatóján is azt mondta, hogy nagyon szeretne itt óvodás lenni, s bár erre egyre kevesebb az esélye, a megújulást nagyon fontosnak tartja.

– Amikor 2002-ben építettük az óvodát, nem gondoltuk, hogy bővíteni kell majd, de a gyermeklétszám-növekedés és a bölcsődei csoport indulásával bebizonyosodott, bővíteni kell az intézményt. Több sikertelen pályázat után a belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetgazdasági Minisztérium által meghirdetett kiíráson aztán sikeresen támogatást nyertünk óvodai fejlesztésekre, a sikerhez pedig az azt támogató Bencsik János országgyűlési képviselő és Czunyi dr. Bertalan Judit államtitkár támogatása is kellett – részletezte a polgármester, akitől azt is megtudhattuk, hogy a mintegy 33 millió forintból valósult meg a bővítés, és 26 millió forintos támogatást nyert Baj a csoportszoba és tornaszoba kialakítására.

A kivitelezők nem lépték át a költségkeretet, lelkiismeretesen dolgozott mindenki, az óvoda kollektívája is türelmesen tette a dolgát az építkezés két hónapjában, és bár az időjárás nem fogadta kegyeibe azt, a viszontagságok sem állíthatták meg azt.

– A beruházás a jövő generációjának szól. A testi-lelki fejlődésben nagyon sok múlik a testmozgáson –  folytatta beszédét Schunder Tibor, utalva arra, hogy a képviselő-testület döntése nyomán, az Ovifoci Alapítvány és helyi vállalkozók felajánlásaival ovifoci-pályát is kialakítottak az intézmény udvarán. A lejtős terület így megújulva már kiváló terep a labdakergetésre, s így talán a bajiak szeme láttára cseperednek majd fel a sportpalánták.

Országgyűlési és államtitkári elismerés a bajiaknak, az óvónőknek

Bencsik János országgyűlési képviselő, aki többek között arról szólt, hogy Bajon már két éve is fontosnak tartották az óvoda bővítését, elismerően beszélt arról is, hogy a településen nincsenek népesedési problémák. Mint mondta, jó az elhelyezkedése, vonzó a fiataloknak, sokan itt maradnak és sok pár pedig ide költözik.

–  Otthonos barátságos, befogadó közösség –  tette hozzá, majd rímelve Schunder Tibor korábbi szavaira, azt is kiemelte, hogy bár a kormányzatban a bajtársiasság adományával nem mindenki rendelkezik, Czunyiné dr. Bertalan Judit igen.

–  Amikor megkerestük, hogy a gyerekek kinőtték a csoportszobáikat, nem ígérgetett, hanem azt mondta, hogy körülnéz és segített is. A támogatás megérkezett, mi pedig köszönjük a bajtársiasságot –  tette hozzá.
A köznevelésért felelős államtitkár még a tatai polgármesteri hivatal kötelekében dolgozott, amikor a bölcsődei férőhelyek bővítése miatt dolgozott Schunder Tiborral, s ahogy elárulta, már akkor látszott, hogy a Tatai-medencében nem rivalizál falu és város, a népességmegtartó erő, a gyermeklétszám stabilan kiszámítható, az így megnövekedett szükségletet pedig biztosítani kell.

–  Baj azon szerencsés helyek között van, ahol a térség gazdasági erejéből fakadóan a bölcsődére, óvodára nem csak gyermeknevelés miatt van szükség, hanem azért is, mert az édesanyáknak van hova visszamenniük dolgozni, vissza akarnak menni és munkáltatók vissza is fogadják őket. A nevelési  feladat gyümölcsét itt látjuk –  nézett végig az aprótalpúakon, kiemelve: az óvónők megnyitják a gyermekek értelmét, az iskolára is felkészítik őket.

–  Töltse be a tereket a gondtalan nevetés –  zárta beszédét Czunyiné dr. Bertalan Judit, nem sokkal később már fel is hangzottak a kacagások az új focipályájánál is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!