Közélet

2015.07.30. 07:51

Többszáz milliós távhő-beruházás a megyeszékhelyen

A T-SZOL az idén több mint négyszáz milliót fordít a vezetékrendszer átvizsgálására jobbára saját forrásból.

V.T.

Több helyszínen felújítják a gerincvezetékek szigetelését, és az ellátás biztonságának érdekében kicserélik a földalatti vezetékeket. A fejlesztések jelentős energia-megtakarítással járnak majd. A tervezett munkálatokról Schmidt Csaba polgármester és dr. Hidas János, a T-SZOL igazgatóságának elnöke számolt be. 



A térszint feletti vezetékek szigetelésének cseréjét a napokban Alsógallán a Búcsú tér környékén, illetve a Pernyedombon kezdik el csaknem 2,5 kilométer hosszan, 94,5 millió forint értékben. A föld alatti vezetékek cseréje a Győri úton és a Szent Borbála téren zajlanak, de új csöveket fektetnek le az Ond vezér úti kereszteződés alatt is. Két ütemben cserélik majd le a vezetékeket a Mártírok útja elején lévő tízemeletesek és a Béla király út 3. szám között is. A munkák értéke eléri a 115 millió forintot.

A tájékoztatón elhangzott: a Réti út és az Erdész út találkozásánál található négy épület, valamint a Vadász út 35-43. és a 77-81.-es tömbök távfűtésének szabályozására külön-külön hőközpontokat alakítanak ki és korszerűsítik gépészeti és villamos szempontból. Az egy hőközpontról ellátott, mintegy ötszáz lakást érintő lakóközösségek igény szerint dönthetnek a fűtés indulásáról vagy leállásáról, és meghatározhatják, milyen hőmérsékletűre kívánják fűteni épületüket. Ennek az energia megtakarítást is elősegítő fejlesztésnek a költsége a tervek szerint eléri a 107 millió forintot. A szétválasztás a T-SZOL Zrt. számára is előnyös, mivel az újonnan megépülő hőközpontok gazdaságosabban üzemeltethetők a beépítésre kerülő korszerű technológia segítségével.

A tájékoztatón elhangzott: a sokrétű és speciális szakértelmet igénylő munka bizonyos fázisaihoz külső vállalkozókat is bevonnak. Schmidt Csaba polgármester azt emelte ki, hogy a T-SZOL és az önkormányzat közötti megállapodás fontos eleme, hogy a saját források mellett keressék a külső pályázati lehetőségeket is, hogy minél jobb hatékonysággal végezzék el a tervezett fejlesztéseket és a karbantartási feladatokat.

V.T. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!