Közélet

2015.10.05. 18:04

Sók buktak meg az ellenőrök tesztjén

Speciális, így például a jódozott, a fluorozott, és a csökkentett nátrium tartalmú sókat vizsgált meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az ellenőrzés eredményeként 45 termékből 40-nél indult hatósági eljárás – közölte az élelmiszer-biztonsági hatóság.

V.E.

A hazai boltokban található teljes kínálat átfogó vizsgálata érdekében nemcsak a kereskedelemben, hanem  internetes rendelés útján is, valamint a helyszíni ellenőrzéssel egybekötve végezte a hatósága mintavételeket.
    


A tájékoztatás szerint 32 esetben figyelmeztetésben részesültek az élelmiszer-vállalkozók, további 8 terméknél pedig mintegy félmillió forint bírságot szabtak ki a szakemberek.  Több tételt kivontak a forgalomból.
 
A hatóság  a speciális sókat  laboratóriumi műszerekkel és érzékszervi paraméterek, valamint jelölési előírások alapján is megvizsgálta. Górcső alá vették a dúsított sók ásványi - anyagtartalmát, fizikai és kémiai jellemzőit, víztartalmát,a hozzáadott adalékanyagok mennyiségét, az egészségre vonatkozó vagy a gyógyhatásukra utaló állításokat, jelöléseket. A leggyakoribb hiba a termékek tápértékjelölésének elmaradása, vagy hibás feltűntetése. A megfelelő jelölés elmaradása miatt többféle só eredete, minőségének megőrzési ideje nem volt nyomon követhető. Ezeket a termékeket  kivonták a kereskedelmi forgalomból.
   
Szintén eltiltotta a hatóság az olyan sók forgalmazását, amelyek csomagolásán elmulasztották feltűntetni a csomósodást gátló adalékanyagok tartalmát. A jódozott tartalommal árusított sókat is alapos vizsgálat alá vették a Nébih szakemberei. Több termék  lényegesen kevesebb jódot tartalmazott , mint amennyit feltüntettek a csomagoláson. De felfedeztek olyan jódozott megnevezéssel árusított sóféléket is, amelyek egy grammnyi jódot sem tartalmaztak.
  
A hatóság figyelmeztetésben részesítette azoknak a termékeknek a gyártóit, akik nem tudták igazolni a só valódi tartalmát, illetve engedély nélkül a só gyógyhatására is utaltak a csomagoláson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!