Közélet

2014.04.24. 17:59

Önkormányzati utak újulhatnak meg

Bajóton, Neszmélyen és Mogyorósbányán örülhetnek a támogatásnak.

F. K.

A Holcim a Cementgyári Mikrotérség Fejlesztéséért Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy három önkormányzat négy pályázatát támogatja összesen 45 millió forint értékben. Az elnyert forintok döntő többségben útfelújítást segítenek Bajóton, Neszmélyen és Mogyorósbányán is.

A Lábatlanon bontás alatt lévő cementgyár tulajdonosa, a Holcim Hungária Zrt. által életre hívott alapítványnak az a célja, hogy a fenntartható fejlődés és a társadalmi felelősségvállalás elveivel összhangban a cementgyári mikrotérség széleskörű fejlődését aktívan támogassa. Korábban az alapítvány már mintegy 130 millió forinttal segítette a térség civil szervezeteit, intézményeit, önkormányzatait.

A mikrotérségbe Bajót, Lábatlan, Mogyorósbánya, Neszmély, Nyergesújfalu, Süttő, Tát, Tokod, Tokodaltáró tartozik.
Az idén kiírt alapítványi pályázatra az önkormányzatok jelentkezését várták. A kuratórium döntése alapján összesen 45 millió forint elnyerésére volt lehetőség.
– Az alapító okirat rendelkezik arról, hogy egyes települések mekkora keretösszeggel rendelkeznek. Vannak olyan települések, amelyek az elmúlt években felhasználták a rendelkezésükre álló forintokat, így ők az idén nem pályázhattak – tudtuk meg Agócs Istvántól.

A kuratóriumi elnök ehhez hozzátette, hogy pályázni a helyi közlekedési-infrastruktúra fenntartására, a köznevelés és közoktatás elősegítésére, javítására, kulturális örökségvédelemmel kapcsolatos tevékenységekre, környezetvédelemre, valamint sporttal kapcsolatos fejlesztésekre lehetett.
A kuratórium úgy döntött, hogy három település négy pályázata kap támogatást. Mogyorósbányán felújítják az Alkotmány utca, az Arany János utca és Petőfi Sándor utca aszfalt burkolatát.

Bajóton régi elképzelésként a József Attila utca szilárd burkolattal történő kiépítése valósulhat meg. A neszmélyi önkormányzat két pályázattal is nyert. A Cseperedő napközis otthonban udvari játszóteret létesítenek, illetve felújítják a 10. számú főutat Dunaszentmiklóssal összekötő útszakaszt.
A nyertes pályázatok díjátadó ünnepségét május végén rendezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!