Közélet

2015.03.30. 14:10

Nagy ünnep a Dunánál

Közösen ünnepli a két Komárom a városi rang megszerzésének 750. évfordulóját.

F. M.

Komárom városa fontos történelmi eseményre emlékezik az idén. A város történetének egyik nagy mérföldköve éppen 750 évvel ezelőttre, a tatárjárás utáni időszakra esik - ekkor emelte ugyanis városi rangra a települést IV. Béla király. A történelem vihara azóta kettészakította a várost, ám Észak- és Dél-Komárom közösen emlékezik meg „nagykorúvá válásának” 750. évfordulójáról.

Az észak-komáromi városházán erről tartott sajtótájékoztatót a város vezetése, élen a polgármesterrel, Stubendek Lászlóval, oldalán a két alpolgármesterrel, Knirs Imrével és Keszegh Bélával.
Stubendek László elmondta, a város igyekszik majd méltóképpen megünnepelni e jeles évfordulót.

Az ünnepi, közös testületi ülés keretében Észak- és Dél-Komárom polgármestere aláírja majd az eseményt dokumentáló díszoklevelet és egy zenés történelmi, irodalmi műsor keretében a város tehetséges diákjai Kiss Péntek József rendezésében megelevenítik e fontos történelmi esemény körülményeit.  

Keszegh Béla alpolgármester felvázolta az ünnepi események tervezett menetrendjét. Az ünnepség az észak-komáromi Európa-udvarban található, a városi rangot adományozó király, IV. Béla szobrának megkoszorúzásával kezdődik április 1-jén, 17 órakor, majd az ünneplő sereg átvonul a szomszédos Klapka térre ahol felvonják a város zászlaját a kifejezetten erre az alkalomra készített díszes zászlórúdra, amelynek a talapzatán egy emléktábla hirdeti majd Komárom várossá válásának  tényét latin, szlovák és magyar nyelven.

Az ünnepi testületi ülés 18 órától veszi kezdetét a Tiszti pavilon dísztermében, ahol sor kerül az ünnepi műsorra és a díszoklevél aláírására, valamint - szigorú biztonsági intézkedések mellett - megtekinthető lesz az eredeti adományozó oklevél is. A számos jeles helyi és környékbeli személyiség mellett meginvitálták az ünnepségre Andrej Kiska szlovák és Áder János magyar államfőt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!