Közélet

2015.07.01. 13:48

Júliustól jön a CSOK a szocpol helyett

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) váltja július 1-jétől a korábbi szocpolt. Sok változás szerepel az új kedvezményben a korábbiakhoz képest, amelyekre dr. Kancz Csaba hívta fel a figyelmet egy tegnapi tájékoztatón.

V.T.

A kormánymegbízott hangsúlyozta: a legfontosabb cél a családok, a 40 év alatti fiatal párok támogatása, és a CSOK révén már az egygyermekesek előtt is megnyílik az út az állami támogatás igénylésére, amit az egyik legfontosabb újításnak nevezett. Lényeges változás az eddigi szabályokhoz képest, hogy nem csak új lakás építéséhez, vásárlásához vehető igénybe, hanem használt lakás megvételekor, bővítésekor is – emelte ki.



Az egyéb kötöttségek is enyhültek: ezentúl akár 40 négyzetméteres lakás vásárlásakor is igényelhetik a fiatal párok, élettársi kapcsolatban élők a kedvezményt. A kormánymegbízott szerint az is lényeges elem, hogy már a terhesség 24. hetétől igényelhetik a támogatást. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az igénylést a pénzintézeteknél kell benyújtani, ahol, ha szükséges, a hitellel kombinálhatják a kedvezményt.

Körtvélyfáyné dr. Sztán Kinga, a gyámügyi és igazságügyi főosztály helyettes vezetőjének tájékoztatása szerint az adható kedvezmény a lakás méretétől, a gyerekszámtól függően 500 ezer forinttól akár 3 millió 250 ezer forintig terjedhet. A lakások nagysága a minimális 40 négyzetméter, de legfeljebb 160 négyzetméter lehet. A CSOK-ot azok a 40 év alatti házaspárok is igényelhetik, akiknek még nincs gyerekük, de vállalják, hogy négy éven belül egy, vagy nyolc éven belül két gyermekük születik. A kedvezmény az örökbe fogadott gyerekek után is jár.

A szakember hangsúlyozta: az otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakásra a szerződés megkötésétől számított 10 évre az állam javára jelzálogjogot, elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!