Közélet

2016.02.09. 11:30

Jegyzet: Testőrség

Régi betegség már minálunk, hogy aki valamilyen magas pozícióba kerül, az elsőként a kiváltságokat építi ki magának, s csak utána jön a munka.

Szőts István

 Így volt ez már a hat évvel ezelőtt véget ért "zelmúltnyócévben" is, amikor ugyanezeken a hasábokon írtam meg, hogy Gyurcsány miniszterelnök hány autóval és még annál is több testőrrel érkezett a tatai tó partjára egy lakossági fórumra.  A kék lámpa meg a rendőri felvezetés azóta is fontos ismertetőjele a fontos embereknek. Orbán Viktor múlt heti tatabányai gyáravatója a legfrissebb példa erre. A miniszterelnök gyakorlatilag megközelíthetetlen volt még a munkájukat végző fotósok számára is, akiket pedig előtte felszerelésükkel együtt szigorúan ellenőriztek.



De emlékszem hogy nem is olyan régen Bakondi tábornok érkezett Tatabányára teljes békeidőben valami értekezletre, a megyei önkormányzat épületéhez természetesen villogó kék lámpával, mert ami jár az jár.
Most meg az a legújabb hír, hogy személyes testőrséget alapított Matolcsy György jegybankelnök. A főtestőr egy aktív rendőrtiszt, de a többieket is a Terrorelhárítási Központ és a Készenléti Rendőrség munkatársaiból verbuválták. Az új biztonsági szolgálat az elnök lakását és az MNB alelnökeit is védi. Az MNB-Biztonsági Zrt. több mint százötven embert foglalkoztat és már 132 millió forint közpénzt költöttek el. Kiderült többek között, hogy autókra 12 milliót, fegyverekre 36 milliót, de például bútorokra is 24 millió forintot költöttek eddig, és 276 pár zokni is felkerült a bevásárló listára. Ennél érdekesebb azonban, hogy vettek 112 darab maroklőfegyvert, 200 ezer darab éles lőszerrel.

Nyilván Matolcsy úr is úgy érzi, hogy még annál is fontosabbnak kell látszania, amilyen valójában s ehhez kiváló külsőséget, hogy úgy mondjam díszletet adnak a fülhallgatós öltönyös testőrök. Akiknak költségeit persze mi adófizetők álljuk, de hát ez már hozzá tartozik a sajátos közép-kelet európai demokrácia felfogáshoz. Én már csak azt nem értem, hogy mire kell a 200 ezer éles lőszer, ami egy laktanyának is elég lenne? 

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!