Közélet

2015.07.01. 13:44

Ismeretlen kopjafára bukkantak a túrázók

A közelmúltban beszámoltunk róla, hogy – a Szári Erdei Kisvasutak Civil Társasága és a Nagyegyházi Baráti Kör szervezésében – emléktábla-avatással és gyalogtúrával emlékeztek meg arról a környékbeliek, hogy 115 éve elindult a Gerecse peremén az Első Szári Erdei Kisvasút.

R.G.

 A Civil Társaság elnöke, dr. Csáky Csaba hosszú ideje gyűjti az adatokat, információkat a Gerecse kisvasútjainak történetéről, azokat is bevonva kutatásaiba, akiknek személyes vagy családi emlékeik, fotóik lehetnek az elsősorban faszállításra használt kisvasút munkájáról.



Éppen az évfordulóra időzített gyalogtúra alatt bukkantak az M1-es autópálya építése miatt elbontott egykori Mesterberek puszta határában egy kopjafára. A kis kutatócsapat a napokban hintóval derítette fel a helyszínt. Pál Gábor fogathajtó, aki maga is a pusztán gyerekeskedett, még emlékezett a régi iskolára, a családi házukra és az egykori kastélyra, ahol szülei valaha dolgoztak. A kopjafa eredetét kutatva kiderült, hogy azt vélhetően mégsem az egyik kisvasúti mozdony felrobbanásának emlékére állították (semmilyen ezt igazoló adatra nem bukkantak), az idősebbek viszont tudni vélik, hogy egy szerelmi tragédia tiszteletére állíttathatta egyikük családtagja.

Címkék#Szárliget

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!