Közélet

2015.01.30. 15:30

Idén is lesz torkos csütörtök – de ki örül ennek?

A Magyar Turizmus Zrt. tájékoztatása szerint az idén február 19-én rendezik meg a Torkos Csütörtök néven meghirdetett kedvezményes vendéglátói akciót.

V. E.

Tatabányán, Komáromban, Esztergomban, Tatán és más településeken is vannak olyan éttermek – igaz, a korábbi évekhez viszonyítva számuk megcsappant –, amelyek 50 százalékos kedvezményt adnak ezen a napon a számla végösszegéből vendégeiknek. Az akcióba való bekapcsolódásra az éttermek regisztrációja a napokban megkezdődött, és rövidesen megyénkben is lehet a kiszemelt étteremben előre asztalt foglalni interneten vagy telefonon.

A szervezők az idén is hangsúlyozzák, hogy az étel- és italfogyasztásból, vagyis az éttermi számla végösszegéből kell az 50 százalékos kedvezményt biztosítani. A felmérések szerint nem minden vendéglős tartja be ezt az előírt szabályt.

A Pénzcentrum tapasztalatai szerint az idén immár 10 éves Torkos Csütörtök sokat veszített fényéből, népszerűségéből. Pedig a vendégcsábító program, a kedvezményes akció egykor a Magyar Turizmus Zrt. egyik legsikeresebb projektje volt. A részvevők száma kezdetben fokozatosan nőtt, majd az évek során látványosan csökkent az akcióba bekapcsolódó vendéglők és a torkoskodni akarók száma is.  A vendéglősök egy része azért hagyta abba, mert azt látták, hogy az eredeti célt, a hosszú távra szóló vendégkörtoborzást nem érik el vele. Azt tapasztalták, hogy az ilyenkor betérők többségét jellemzően csak egy év múlva látták újra.

Túlzottnak tartották az ötven százalékos kedvezményt is. Így szinte nyersanyag-és rezsiáron kellett dolgozniuk, mert a beszállítók közül keveset engedtek áraikból. Az akcióból kilépő vendéglősök szerint a projekt olyan elemeket is tartalmaz, amelyek nem hasznot, hanem kárt okoztak részükre. A „torkoskodók” pedig egyes vendéglőkben az 50 százalékos kedvezménybe bevont ételek és italok szegényes választékát kifogásolták. Ezekben az éttermekben a szabályokban előírt teljes étlap és itallap helyett mindössze 2-3 menüt, illetve korlátozott italokat kínáltak.

V.E.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!