Közélet

2015.03.30. 10:50

Hétpróbás diákok az erődben

Megyénk 16 iskolájának 160 nyolcadikos diákja próbálta ki magát.

F. M.

A komáromi Monostori Erődben szervezett programon Komárom-Esztergom megyéből 16 általános iskola tanulói vettek részt, akik a Maraton és Kinizsi-próba keretében mozoghatnak együtt szombaton.

A modern idők népbetegsége, hogy egyre hajlamosabbak vagyunk különféle „varázsdobozok”, a számítógép vagy a televízió képernyője előtt leélni az életünket, miközben chipsen rágódunk, és kólát szürcsölgetünk hozzá. Ezen jelenség káros hatásainak a felnövekvő generáció ihatja meg a levét. Ezért indulnak el olyan programok, mint a Teljes körű Iskolai Egészségfejlesztés (TIE) projekt, melynek köszönhetően 160 gyerek a szombat délelőtti tévébámulás helyett a dél-komáromi Monostori erődben mozoghatott.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEI) és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) közös, a magyar állam és az EU támogatásával megvalósuló projektjének küldetése, hogy a felnövekvő generációk mind tájékozottabban, tudatosabban, figyelmesebben, többet törődjenek magukkal, és hosszú, egészséges életük legyen. „Az új technológiák új szokásokat és új generációs sajátosságokat eredményeznek. A mi dolgunk ezeknek a jelenségeknek a felismerése és a káros
hatásoktól mentes alkalmazkodás feltételeinek kialakítása” – vallják a projekt vezetői.

A projekt országszerte működik, és egyik kiemelt célja, hogy élményközpontú sportprogramokat, úgynevezett Hétpróbákat szervezzen a 6-14 éves korosztály számára.

Az egyes próbákon a gyerekek versenyhelyzet és kudarcélmény nélkül próbálhatják ki a különböző mozgásformákat, s eközben nagyszerű élményekkel gazdagodhatnak. Korábban Tatabányán már megvalósult a Bartók Béla próba, mely a táncra helyezte a hangsúlyt, illetve Oroszlányban került sor a Szent László próbrára, melynek keretein belül a gyerekek sorjátékokban vehettek részt. Szombaton, a dél-komáromi Monostori erődben megyénk 16 iskolájának 160 nyolcadikos diákja próbálta ki magát a túrázásra összpontosító Maraton-próbán, illetve a Kinizsi-erőpróbán.
A Maraton-próba keretein belül a diákok több csoportban fedezhették fel az erőd titkait. Két órán át sétáltak tárlatvezetői kísérettel Közép-Európa legnagyobb erődjében.

Meglátogatták az istállókat, a legénységi és tiszti szállót, a Dunai Bástyát, és megnézték az erőd egyik legizgalmasabb részét kazamatákat is. Ellátogattak a Kenyérmúzeumba, megnézték a „Duna, hajók, mesterségek” és a „Láthatatlan erőd” interaktív kiállításokat, valamint a hadtechnikai parkot és a hadtörténeti kiállítást is.

Eközben megismerték az erődrendszer történetét, épületeit és érdekességeit. A Kinizsi-próba során ügyességi feladatok vártak a fiatalokra, többek között kipróbálhatták, milyen erőkifejtést igényel a hajóvontatás, vagy lőszeres ládák pakolása. A gyerekek emellett óriás társasozhattak, és dobójátékokban is részt vehettek. „Nagyon jó és izgalmas volt az egész, főleg a kazamatatúra tetszett. Az erőd történetéről is megjegyeztem pár dolgot” – mondta lapunknak az egyik kisdiák, Farkas Gergő, aki Tatabányáról érkezett a Monostori erődbe.

A program egy további pozitívuma, hogy a gyerekek megismerkedhettek más iskolákból érkező diákokkal is. „Barátságok, társaságok is formálódtak ma délelőtt. A program megmozgatta az egész iskolát. A rendszeres testmozgás remélhetőleg beépül a gyerekek életébe” – mondta az egyik iskola kísérőtanára a projekt gyakorlati hasznáról.

Címkék#Komárom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!