Közélet

2015.01.30. 18:04

Határtalan ízek, élmények, lehetőségek karnyújtásnyira

Az „Az vagy, amit megeszel” című, a helyi termékek értékesítési lehetőségeiről, népszerűsítéséről szóló projekt zárórendezvényének adott otthont Esztergom ismert borászati központja.

B. G.

Az Ister-Granum EGTC – amely egy szlovák-magyar összefogással létrejött európai együttműködési csoportosulás – több civil szervezettel karöltve sikeres rendezvényeket hozott tető alá 2014-ben. A helyi termékek bemutatásával, népszerűsítésével kapcsolatos eredményeket tegnap Esztergomban, a Prímás Pince Turisztikai és Borkulturális Központban Nagy Péter, az EGTC igazgatója, valamint Horváth Zoltán, a szervezet, egyben a téma avatott szakértője jóvoltából ismerhették meg az érdeklődők. Kiderült: a visegrádi országok – Cseh-, Lenyel- és Magyarország, valamint Szlovákia – szakembereinek együttműködése révén az érintettek tavaly egy, a királyvárosban megtartott nemzetközi konferencia keretében tájékozódhattak a helyi termékek előállítását, forgalmazását szabályozó jogi környezettel.

Ugyanitt szó volt a határokon átnyúló piacnyitásról, és a jó példával elöljáró termelők módszereinek vizsgálatáról. Erre – valamint a lengyel partnernek a termékek marketinglehetőségeit körüljáró nagyrendezvényére – építve egy negyvenoldalas kiadvány született. A felek ebben a saját, hagyományos helyi produktumaikat, értékeiket mutatják be. Ezenfelül valamennyi ország ismertet egy-egy tipikus helyi specialitást, gazdaságot, konyhai receptet, valamint egy „klasszikus” kertészeti formát.

Horváth Zoltán úgy vélekedett, törekedni kell a helyi termelők és a közösségek „megmozgatására”, a városok és a vidéki területek összekapcsolására. Ebben és a határokon átívelő együttműködésben az ígéretek szerint az EGTC közvetítő szerepet vállal.

Az EGTC „híd szerepe”

Az Ister-Granum Eurorégió a magyar-szlovák határon található. Területe 1806 négyzetkilométer, lakosainak száma 170.653 fő. A szervezet a határokon átnyúló európai területi együttműködés keretében jött létre 2008-ban, az Európai Unióban másodikként, Ister-Granum Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás néven. Az Ister-Granum EGTC-nek 81 tagja van, 41 magyarországi és 40 szlovákiai, míg a munkaszervezetben jelenleg négyen dolgoznak. Feladatuk az olyan, határokon átívelő fejlesztési elképzelések megvalósítása, amelyek az EU által is támogatott célok elérését szolgálják.


Címkék#Esztergom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!