Közélet

2015.07.01. 11:47

Folytatódik az észak-komáromi szoborügy

Mégsem lesz olyan egyszerű az észak-komáromi Szt. Cirill és Metód szobor magyar feliratának ügye, mint ahogy azt elsőre sokan gondolták. A talapzat készítője tiltakozik.

R.G.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Fontos vagy! mozgalom egy gerillaakció keretében június 8-án magyar felirattal látta el Cirill és Metód hittérítők észak-komáromi szobrát. 



A felkerült szöveget nemsokára eltávolították, ám később a Fontos vagy! mozgalom és a szobor tulajdonosa, a Matica Slovenská képviselője június 23-án közösen helyeztek el az alapzaton egy a szlovák felirathoz tipográfiailag illeszkedő magyar feliratot.

A sokak megelégedését kiváltó szimbolikus akció után azonban megszólalt a talapzat alkotója, Miroslav Rusko, aki a talpazat szerzői jogaival rendelkezik. Ő sérelmezte, hogy művét, amelyet nem többnyelvű felirattal tervezett, megváltoztatták. Úgy véli, a magyar nyelvű felirat megzavarja a szobornak helyet adó körforgalom építészeti karakterét. Sérelmei orvoslására az illetékes nyitrai építészeti hatósághoz és az építészkamarához fordul.

Rusko szerint a szlovákon kívül nem szükséges más felirat, a szobrot angol és német anyanyelvű turisták is fotózzák, pedig angol és német felirat sincs rajta. Azt is kijelentette, hogy sehol a világon nincsenek a szobrokon többnyelvű feliratok.

Rusko egyébként eredetileg ószláv nyelvű feliratot tervezett a szobor talpazatára. Jozef Černek, a Matica Slovenská komáromi székházának igazgatója most azt javasolja, hogy a körforgalmon kívül helyezzenek el egy gránittáblát hatnyelvű felirattal. Emellett a helyszínen ószláv nyelvű hangfelvétel is hallható lesz. Vladimír Matejička helyi parlamenti képviselő amiatt értetlenkedett, hogy a magyarok magyar feliratot szeretnének a szoborra, miközben korábban mindent megtettek azért, hogy a szobrot fel se állítsák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!