Közélet

2015.11.30. 18:25

Felújította tatabányai vízaknáját az Északdunántúli Vízmű Zrt.

Az Északdunántúli Vízmű Zrt. befejezte a Tatabánya-Oroszlány regionális vízellátó rendszer XV/C vízaknájának felújítását - jelentette be a társaság vezérigazgatója hétfői sajtótájékoztatóján.

MTI

Jelen Tamás elmondta, a kétmilliárd forintot meghaladó, EU-s forrásokból támogatott beruházás ötven évre biztosítja a térség biztonságos ivóvíz ellátását és a jelenlegi naponta 15 ezer köbméteres kapacitást 30 ezer köbméterre növeli.

A XV/C vízaknát 1965-ben építették a bányatérség víztelenítésére, a vágatok végén az alapkőzetbe legyezőszerűen csapoló fúrásokat hajtva. A 200 méteres mélyéségből származó ivóvíz kitűnő minőségű, 2009-ben ásványvíz minősítést kapott.

Páris Zoltán, műszaki vezérigazgató-helyettes hozzátette, korábban azt tervezték, hogy az aknából minden berendezést kiszerelnek, az aknát felengedik és búvárszivattyúkkal hozzák a felszínre az ivóvizet. Az emelkedő karsztvízszint miatt azonban vas jelent meg a vízben, így a korábbi terveket elvetették. A mostani beruházás során új csapolólyukakat fúrtak a kőzetbe, valamint felújították a bánya teljes gépészetét és irányítástechnikáját, illetve egy vízkezelő berendezést építettek, amely a vízből kiválasztja a vasat.

Az Északdunántúli Vízmű jövőre, a tatabányai Szent Borbála évhez kapcsolódva egy látogatóközpont építését tervezi, ahol a nagyközönségnek is bemutatnák a különlegességnek számító mélyművelésű vízbányászatot.

Az ÉDV Zrt. Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyében 84 településen 310 ezer fogyasztó részére biztosítja az ivóvízellátást és 72 településen mintegy 285 ezer ember veszi igénybe a szennyvízszolgáltatást.

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!